Žodynas
Starka
Starka (žodžio etimologija ginčytina) – iš Lietuvos kilęs alkoholinis gėrimas. Stiprumas 30-50%. Gaminama iš dvigubo ar trigubo varymo (nerektifikuoto) rugių spirito (samanės), išlaikant ąžuolinėse statinėse, į kurias kartais įberiamas nedidelis kiekis obelų lapų ir liepžiedžių. Skoniui pagerinti, kartais naudojamos ąžuolinės statinės, netekusios taninų, t.y. jau naudotos vynui, alui ar konjakui brandinti.
Istorija
Starkos istorija siejama su degtinės gamybos pradžia Lietuvoje XIV-XV a., kai, siekiant pagerinti degtinės skonį, ji buvo išlaikoma (brandinama) ąžuolinėse statinėse.
Starkos gamyba Lietuvoje suklestėjo XIX amžiuje, kai ruginę degtinę pakeitė pigi, varoma iš bulvių ir pan. Orientuodamiesi į aukštesnės kokybės pageidaujančius pirkėjus, tradicinius gamybos metodus praktikavę bravorai ruginę degtinę ėmė dažniau pardavinėti tik subrandintą.
Iki XX a. vidurio starka buvo vienas populiariausių alkoholinių gėrimų Lietuvoje. Po Antrojo pasaulinio karo, Tarybų Sąjungai okupavus Lietuvą, brandintos starkos atsargos buvo sunaikintos, dauguma starką gaminusių nedidelių gamyklų uždarytos, o vieninteliu starkos pavadinimu platinamu gėrimu tapo „Stumbro“ gamykloje gaminama lapų trauktinė.
Dabartis
Šiuo metu kelios Lietuvos gamyklos gamina obelų, beržų ir pan. lapų trauktines, kurios platinamos starkos pavadinimu, tačiau tokie gėrimai nėra priskirtini tikrosioms, tradicinėms starkoms, kadangi yra gaminami iš rektifikuoto spirito, nėra brandinami. Tradicinės starkos skoniui imituoti į tokius gėrimus maišomas vynas, brendis, koncentruoti beržų, ąžuolų ir obelų lapų antpilai ir pan.
Kelias tradicinių starkų rūšis gamina Lenkijos gamyklos (žinomesnės rūšys - 10 ar daugiau metų brandintos „Starka Jubileuszowa“, „Starka Piastowska“, „Starka Patria“). Rusijoje, Latvijoje starkos pavadinimas naudojamas nekokybiškiems antpilams. Artimas tradicinėms starkoms gėrimas yra „Ąžuolinė samanė“, gaminama „Alitos“ gamykloje, tačiau dėl sukompromituoto starkos prekinio pavadinimo, su starkomis ji dažniausiai nesiejama.
Gana neretai tikra tradicinė starka gaminama namuose, iš samanės, ją kelerius ar kelioliką metų išlaikant ąžuolo statinėse.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kad makaronai nepabėgtų - Kad nesuliptų verdami makaronai, į vandenį įpilkite šaukštelį aliejaus....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Ka veikia bomžas kompiuteryje? - Rausiasi po RECYCLE BIN