Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Žodynas


Starka


Trauktinė „Stumbro Starka“

ISTORIJA

Pasakojamos dvipavadinimo „Starka“ kilmės šaknys...

Lietuviškosios: „Starka” – senovėje tai buvo ypatinga, proginė degtinė, kuri būdavo gaminama pirmojo sūnaus gimimo proga. Lietuviškas pavadinimas kilęs nuo senojo lietuviško žodžio “starkus”, kuris reiškia gandrą. Tai siejama su lietuvių tautoje paplitusiu aiškinimu, kad vaikelį atneša gandrai.

Rusiškosios: kai kurie kalbininkai sako, kad “Starka” greičiausiai atsiradusi iš slaviško žodžio “старая”, o „Starka“ reikštų „старая vodka“.

Starka, kaip alkoholinis gėrimas, pradėta gaminti daugiau nei prieš 100 metų. Ji ypač populiari Lietuvoje ir Rusijoje.

SUDĖTIS IR SKONIS

Tradicine gali būti laikoma tik ta starka, kuri gaminama pagal senąsias receptūras. Stipriųjų alkoholinių gėrimų ekspertams, susipažinusiems su daugybe istorinių šaltinių, akivaizdu, kad tikra starka turi būti gaminama iš grūdinio, aukščiausios kokybės spirito ir natūralių augalinės kilmės žaliavų.

Pagal senąsias tradicines receptūras tikroji starka turėtų būti šviesios rudos spalvos, lengvai deginančio skonio gėrimas, gaminamas iš obelų ir kriaušių lapų bei kitos augalinės žaliavos paruošto antpilo, brendžio, vyno ir kitų žaliavų.

Tokią starką pagal senąsias tradicines technologijas ir gamina AB „Stumbras“. Trauktinė „Stumbro Starka“ pagaminta iš grūdinio rektifikuoto „Liuks“ rūšies etilo alkoholio, geriamojo vandens, išfiltruoto per šešiapakopę filtravimo sistemą (įskaitant ir filtravimą atvirkštinės osmozės būdu), ir antpilo, pagaminto iš augalinės žaliavos, taikant specialią technologiją. Skaidrumui pasiekti trauktinė filtruojama per specialius filtrus. Visa tai leidžia užtikrinti, kad produkto skonis ir aromatas bei kiti kokybės rodikliai visuomet būtų pastovūs.

Tyrimai

Prekybos tinkle pasirodžius didelei skirtingų gamintojų trauktinių „Starka“ įvairovei, 2001 m. spalio 5 d. „Stumbras“ degustacijos bare organizavo nepriklausomų ekspertų uždarą trauktinių „Starka“ degustaciją, dalyvaujant ŽŪM, Vilniaus mitybos centro, Kauno technologijos universiteto specialistams, Lietuvos didmeninės prekybos tinklo įmonių atstovams, įvairių organizacijų kviestiniams svečiams bei žurnalistams. Jų akivaizdoje (buteliai buvo pažymėti tik Nr. 1; 2; 3; 4; 5, nežinoma įmonė gamintoja) uždaroje degustacijoje iš pateiktų penkių trauktinių „Starka“ pavyzdžių, pagamintų atskirose įmonėse, „Stumbro Starka“ pagal skonines savybes buvo įvertinta geriausiai ir užėmė pirmąją vietą.

APDOVANOJIMAI

Trauktinė „Stumbro Starka“ apdovanota:

  1. trauktinių kategorijoje „Metų gaminio“ konkurse 2004 m. nugalėtojo titulu,
  2. aukso medaliu konkurse „Lietuvos metų gaminys 1999“ ir buvo pripažinta „Lietuvos metų gaminiu“,
  3. aukso medaliu 2002 m. tarptautinėje parodoje „AgroBalt“ (Lietuva),
  4. sidabro medaliu tarptautiniame konkurse ‘DLG-Qualitätswettbewerb Spirituosen 2005’ (Vokietija).

VARTOJIMAS

Seniausias trauktinės vartojimo būdas – gėrimas iš mažų taurelių. Tradiciškai „Stumbro Starka“ ragaujama po maisto.

„Stumbro Starka“ taip pat puikus kokteilių ingredientas. Skanūs kokteiliai su cola, obuolių sultimis.

„Stumbro Starka“ vertinama ir už Lietuvos ribų
Šiuo metu „Stumbro Starka“ jau eksportuojama į tokias šalis kaip Lenkija, Latvija, Jungtinės Amerikos Valstijos, Izraelis, Airija, Didžioji Britanija.

Talpos: 0,1 l; 0,2 l; 0,35 l; 0,5 l; 0,7 l
Alk.: 43% tūrio

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Viktorija, Mina, Vilbutas, Veliuona.

Pasveikink!

Anekdotas

Psichiatras maloniai sako pacientui:
- Na, patogiai atsisėskite ir papasakokite man apie savo problemas…
- O, daktare, jūs - paskutinė mano viltis, gal jūs galėsit paskolinti 100 Lt iki algos?

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą