Žodynas
Svogūnas
Valgomasis svogūnas (lot. Allium cepa, angl. Onions, vok. Zwiebel, rus. - Лук) - česnakinių (Alliaceae) šeimos augalas. Prieskoninė daržovė. Lapai tuščiaviduriai, užauga iki 30-40 cm. Požeminiai augalo gumbai, taip pat vadinami svogūnais, - apvalūs arba pailgi, padengti kelių sluoksnių odele (lukštais). Anksčiau buvo priskiriamas lelijinių šeimai.
Vartojimas
Kulinarijoje svogūnas naudojamas virtas, keptas ir troškintas, ruošiant įvairius patiekalus, kaip prieskoninis ingredientas, rečiau – kaip viena pagrindinių patiekalo dalių.
Medicinoje svogūnas (kaip gydomojo mišinio dalis) gali būti naudojamas kai kuriems susirgimams, pavyzdžiui, bronchitui, gydyti. Svogūnų sultimis gydomos žaizdos, nudegimai, akių miežiai, ausų uždegimai.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Ignoravimas nurodytų kiekių - Nebūtina dėti į tešlą visų nurodytų prieskonių, arba derinius galite sugalvoti ir patys: pavyzdžiui, imbieras, muskato riešutas ir pipirai; kvepiantys pipirai, cinamonas ir gvazdikėliai; džiovintos citrusinių vaisių cedros milteliai, anyžia...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Mažas vėžliukas kabarojasi į medį. Sunkiai jam sekasi, bet šiaip taip užlipo iki pirmos šakos. Tada šoka žemyn ir bando skristi. Nukrenta ant žemės, apsidaužo visas. Bet ir vėl ryžtingai lipa į medį. Ir procedūra kartojasi iš pradžių.
Ant gretimo medžio šakos tupi du paukščiai stebi vėžliuko pastangas ir kalbasi:
-Žinai, gal pasakykime jam, kad jis įsūnytas.