Žodynas
Vynas
Vynas - alkoholinis gėrimas, gaminamas iš fermentuojant vynuoges ir vynuogių sultis, kartais su spirito priedais. Į vyną panašius gėrimus dar galima gaminti fermentuojant kitus vaisius ("vaisinis vynas"), ryžius (sakė), medų (midus). Lietuvoje vynu vadinami dar ir sidrai - gėrimai iš raugintų obuolių sulčių. Vynas geriamas grynas, kartais - skiedžiamas vandeniu. Iš kai kurių vyno rūšių daromi likeriai, konjakai, brendžiai. Yra ir specialių vyno rūšių, pvz., šampanas ir putojantis vynas.
Vynas dažniausiai skirstomas pagal vynuogių rūšį (pvz., Kaberne), gamybos vietą (pvz., Bordo), gamybos būdą (pvz., Madeira), spalvą (raudonasis, baltasis, rausvasis), cukraus kiekį bei gamintoją. Siekiant suteikti geresnį skonį, vynas neretai išlaikomas ąžuolinėse statinėse, paskui - dar ir buteliuose.
Geriausiomis vynų rūšimis tradiciškai garsėja Pietų ir Vidurio Europos šalys: Prancūzija, Italija, Ispanija, Portugalija, Vokietija, Vengrija, Moldova, Gruzija. Paskutiniu metu pasaulyje ima garsėti ir Australijos, Kalifornijos, Čilės, Pietų Afrikos Respublikos vynai.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Prieskonių vartojimas su Aviena - Juodieji pipirai Baltieji pipirai Žalieji pipirai Uoginė paprika Česnakiniai pipirai Universalūs prieskoniai Kadagio uogos Mairūnai Mėtos Peletrūnai Rozmarinai...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
- Girdėjau, kad sudegė Jūsų fabrikas... - Tss, jis turi sudegti rytoj.