Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Naujienos


Ar kebabai sveika?

2009-01-26 00:01:49

Receptai

Turbūt dažnam yra tekę po siautulingo vakarėlio klube ar smagaus pasisėdėjimo bare greitomis sušlamšti kebabą. Mėsa, riebus padažas, daržovės - ar visa tai valgyti sveika?
Didinti straipsnio tekstą Mažinti straipsnio tekstą


Simonas Langley-Evansas, Notingamo universiteto profesorius, sako, kad vis dėlto kebabą galima vadinti „sveikiausiu" lyginant su kitu greituoju maistu, rašo BBC.


„Šiame patiekale yra liesos mėsos, rupių miltų pitos (Pita - paplotis, į kurį įvyniojamas kebabas), įvairių daržovių. Tačiau kebabai gausiai skaninami padažais, turinčiais daug riebalų bei druskos", - pastebėjo profesorius.


Pernai mokslininkai, dirbę Hampšyro grafystėje, nustatė, kad vis dėlto kebabas - pats riebiausias greitasis maistas. Viename kebabe buvo net 140 g riebalų, dukart daugiau nei moterims rekomenduojama suvartoti dienos norma. Be to, paskaičiavus kebabo kaloringumą, paaiškėjo, kad vieno kebabo kalorijų kiekis lygus vienai vyno taurei, pripiltai virimui tinkamo aliejaus. Taip pat net 60 procentų ištirtų kebabų buvo riebalų, kurie didina cholesterolio kiekį kraujyje.


„Paprastai kebabai gaminami itin dideli. Reikia pastebėti, kad kebabus žmonės dažnai valgo vakare arba vartodami alkoholį. Būtent šis suvartotas maistas ir „eina" į kūną", - pastebėjo profesorius ir pridūrė, kad dideliame kebabe gali būti apie pusę dienos kalorijų normos, būtinos suvartoti žmogui.


Kebabai, kokius valgome dabar, atsirado prieš 40 metų. Tokį maistą pradėjo valgyti Berlyne plušėję imigrantai darbininkai.


Tradicinis turkiškas kebabas labai skiriasi nuo dabartinio. Kebabo mėsa - kepta ėriena su prieskoniais - tradiciškai patiekiama su ryžiais ir daržovių salotomis. Bet norint suvalgyti tokį patiekalą reikia laiko, vietos ir stalo įrankių. Todėl 1971 metais turkas Aygumas sugalvojo supjaustyti mėsą mažais gabaliukais, pridėti svogūnų, pomidorų, salotų, pagardinti padažu ir įsukti visą maistą į pitą. Taip atsirado kebabai, kuriuos valgome dabar.


15min.lt


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

eurocom ( 2009-03-15 17:43:27 )
geras dalykas laiko sutaupo
Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Rimbertas, Gedvydas, Dovilė, Zenonas, Ksavera, Anna.

Pasveikink!

Anekdotas

- Mielasis, šiandien per televizorių žiūrėjau futbolo rungtynes, kuriose tu teisėjavai…

- Na ir kaip?

- Jau užrašiau tave pas okulistą...

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą