Naujienos
Baltymų ir angliavandenių karalystėje
Aktorė Nijolė Narmontaitė cepelinų nevalgė jau beveik dešimt metų. Tiek laiko ji griežtai derina maisto produktus: nevartoja drauge baltymų ir angliavandenių.
Išauklėjo padavėjus
N.Narmontaitė pastaruoju metu ne tik filmuojasi televizijos seriale "Nekviesta meilė", bet ir repetuoja Jaunimo teatro spektaklį "Kapinių klubas". Ir, žinoma, vaidina seniau statytuose spektakliuose. Radusi laisvą valandą aktorė su "TV diena" susitiko papietauti vyno restorane "La Boheme". Čia N.Narmontaitė užsisakė žaliosios arbatos, pomidorų sulčių ir upėtakį su čiobreliais. Beje, kaip garnyrą paprašė patiekti ne bulvių, o daržovių, mat sąžiningai derina maisto produktus. "Dabar apie mano mitybą prikurta daugybė mitų. Pavyzdžiui, gruodį skrisiu koncertuoti į Kopenhagą, o man jau dabar skambina susirūpinę organizatoriai, teiraujasi, kuo reikės mane maitinti, nes aš, neva, nieko nevalgau", - stebėjosi aktorė. Ir tai - ne pirmas atvejis. Sklando istorijos apie tai, kad aktorė laikosi įvairiausių dietų, yra vegetarė. Visus juos N.Narmontaitė neigia ir sako, kad savo raciono neįsivaizduoja be žuvies ar mėsos patiekalų.
Ten, kur N.Narmontaitė pietauja dažniausiai, kavinės ar restorano personalas jau "ištreniruotas" - žino, kad prie pagrindinio patiekalo siūlyti aktorei garnyro, kuriame gausu angliavandenių neverta.
Iš pieno produktų aktorė renkasi jogurtą. Jį pusryčiams valgo su bananu. Per pietus, apie 15 val., stengiasi tik lengvai užkąsti. Kai repetuoja, valgo tik vaisius ir daržoves. "Tačiau turiu tokį "grieką": labai daug valgau vakare. Nors tai nėra labai blogai, jei derini maisto produktus", - pasakojo aktorė.
Prieš spektaklius N.Narmontaitė dažniausiai būna suirzusi ir įsitempusi, tad apie darbą pilnu skrandžiu negali nė pagalvoti. "Tuomet ir mintys būtų skrandyje", - įsitikinusi aktorė. Tikras badas N.Narmontaitę užklumpa spektakliui pasibaigus. Kai įtampa nuslūgsta, ji valgo daug.
Išsigydė alergiją
Dingstis keisti mitybos įpročiu buvo elementari: aktorė pradėjo sau nebepatikti, be to, kankino įvairios alergijos.
Reikėjo kažkaip subalansuoti mitybą, rasti tinkamiausią ir sveikiausią būdą organizmui išvalyti ir formoms atgauti. Lieknėjimo būdą moteris rinkosi apgalvotai, nepuolė varžyti savęs alinančiomis dietomis ar vaistais. "Jokios reklamos manęs neįtikintų. Tikiu tik žmonėmis ir pavyzdžiais, kuriuos matau", - aiškino N.Narmontaitė. Apie tai, kaip pavyko atsikratyti nereikalingų kilogramų, ji ėmė klausinėti pažįstamų. Pasirodė, daugumai užteko derinti produktus. Aktorė nusprendė pabandyti.
"Kažkada galvojau, kad viską galiu suprati, bet tik ne tai, kaip galima valgyti lašišą be tos karštos bulkytės su sviestu. Net ir dabar prisiminus seilės bėga, - šypsojosi aktorė. - Bet, pasirodo, ir su daržovėmis visai skanu!"
Derindama produktus aktorė numetė 12 kilogramų. Žinoma, tokių mitybos principų reikia laikytis sąžiningai, mat dėl kiekvienos nuodėmės svoris gali greitai padidėti. Tai aktorė suprato ir šią vasarą, po du mėnesius trukusios kelionės laivu. Porą kartų ji sau ir draugams pagamino patiekalą su džiovintais grybais. "Jo valgyti be bulvių tiesiog negalėjau. Papiktnaudžiavau vieną kartą, kitą, dar papainiojau baltymus su bandelėmis ir viskas - priaugau keturis kilogramus", - patirtimi dalijosi N.Narmontaitė.
Pasirodo, baltymai virškinami keturias valandas, o angliavandeniai - tris. Yra ir daugiau maisto derinimo niuansų, pavyzdžiui, skysčius gerti reikia pusę valandos prieš valgant. Tačiau visų maisto derinimo reikalavimų aktorė pripažįsta nesilaikanti.
Pyragus kepa ne sau
N.Narmontaitė sako net labai mėgstanti gaminti. Daug receptų išmoko iš kolegės ir bičiulės Gražinos Balandytės, kadaise vedusios laidą "Gražinos virtuvė". Būna, kad aktorė užsirašo patikusio patiekalo receptą, o vėliau jį dar tobulina pagal savo skonį. Pavyzdžiui, savo surinktais ir sudžiovintais arba iš užsienio parsivežtais prieskoniais. Būtų sunku išvardyti visus "firminius" N.Narmontaitės patiekalus. Aktorė moka pagaminti itin skanią ir maistingą avokadų sriubą su įvairiausiais sūriais bei vištiena. Be to, ji - patyrusi konditerininkė! "Baisiausia, kad namo namuose niekada nepasibaigia pyragai. Juos labai mėgsta mano žmogus", - apie nuolat namų stalą puošiančią pagundą prasitarė aktorė. Ir nors pyragais lepinasi itin retai, malonu, kai namai kvepia cinamonu, citrinomis ar obuoliais.
Skanųjį N.Narmontaitės obuolių pyragą pasigaminti nesunku: į maždaug 200 g pašildyto sviesto reikia įberti dvi stiklines cukraus ir viską išplakti maišytuvu. Vėliau į masę dėti penkis kiaušinius (būtinai po vieną), įmaišyti smulkintas vienos ar dviejų (kuo šviežesnių) citrinų žieveles. Tada belieka vienos jų sultis išspausti į masę, pridėti vanilinio cukraus, kefyru ar grietine nugesintų kepimo miltelių ir šiek tiek miltų. Įmaišyti pjaustytų obuolių (gailėti nereikia - aktorė kartais sunaudoja net 2 kg). "Pyragas iškyla ir būna toks gelsvas, purus", - gundė N.Narmontaitė. Šį desertą dar galima paskaninti persikų jogurtu.
Tačiau būna, kad skanumynams atsispirti nepavyksta. "Ypač prieš "mūsų dienas", kai norisi visko, ko negalima: šokolado, ledų, kurių šiaip man galėtų ir nebūti. Bet kas tada darosi! Aš kartais net drebėti pradedu, kai užsimanau tokių ledų kaip vaikystėje. O tai reiškia - paties riebiausio plombyro su razinomis", - pasakojo aktorė.
Silpnybė jūros gėrybėms
Pernelyg didelė aistra vienam maisto produktui gali būti net kenksminga, įsitikinusi N.Narmontaitė. Pavyzdžiui, kurį laiką ji nepaprastai mėgo kalakutieną, ypač kepenėles, kurias itin skaniai ruošdavo vieno Kauno restorano virtuvės meistrai. "Nuolat valgiau tą kalakutą ir, manau, net perdozavau", - dėstė aktorė. Dėl alergijos dabar ji negali valgyti saulėgrąžų ir šokolado. N.Narmontaitė netvirtina, kad dažniausiai norisi to, ko reikia organizmui. Juk yra ir priešingų teorijų, kurios byloja, kad dažniausiai norisi to, ko negalima. "Pavyzdžiui, mielinių produktų, kurių, galbūt reikia kažkokiam viduje augančiam grybeliui, kad galėtų pasimaitinti", - nugirstomis kalbomis dalijosi moteris.
Kartais jautrus organizmas reaguoja ir į aktorės eksperimentus su egzotiškais maisto produktais. "Iš Tailando grįžau taškuota kaip musmirė", - apie per didelės dozės baltymų pėdsakus ant kūno pasakojo N.Narmontaitė. Tačiau argi atsisakysi malonumo paskanauti taip mėgstamų jūros gėrybių ar ryklio! Ir tai ne pirmas kartas, kai egzotiškas maistas sukelia alergiją. Panašiai nutiko ir Šveicarijoje pasimėgavus fondiu sūriais. Tačiau tai nesumažino kulinarinio aktorės smalsumo: dabar ji planuoja kelionę į Kiniją ir yra pasirengusi išbandyti šalies nacionalinę virtuvę. Tik ne skorpionus, nors yra girdėjusi, kad kepti jie - visai nieko. Ir į Australiją aktorė žada keliauti. Kas žino, gal pabandys net kengūrienos?
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Jeigu valgis per aštrus - Jeigu valgis per aštrus, skonį neutralizuos žiupsnelis cukraus. Jeigu salotų padažams vartojate liesus pieno produktus, rūgštumą galite sumažinti trupučiu cukraus pudros. pagal http://www.dansukker.lt...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Eina klierikas mišku, žiūri, šūdas:
- O, šūdas!
- O bliamba, pasakiau šūdas!
- Velnias, pasakiau bliamba!
- Bl@t, pasakiau velnias!
- Nu ir nachuj, ir taip nenorėjau būti kunigu!