Naujienos
Černobylyje pavojinga ragauti vietinės virtuvės

BBC žurnalistas Stefanas Gatesas, rengiantis laidą „Valgio gaminimas pavojinguose kraštuose“, keliavo į Černobylį ir susitiko su žmonėmis, kurie gyvena ir valgo „radioaktyvioje zonoje“.
„Niet! Niet!“, – žurnalistui paklausus, ar Černobilyje galima ragauti vietinės virtuvės patiekalų, virėja stvėrėsi už galvos. „Dieve gerasis, ne. Mes nevalgome žuvies, mėsos, vaisių. Mes nieko nevalgome. Viskas užteršta radioaktyviomis medžiagomis. Negalima. Negalima“, – sakė 83 „babuška“ Ana.
Šiandien avarijos vietą rekomenduojama lenkti bent 30 km spinduliu, o žemė daugelyje vietų išliko radioaktyvi.
Nepaisant to, keli tūkstančiai žmonių vis dar dirba šioje teritorijoje, vykdomi elektrinės uždarymo darbai. Černobylio valgyklos virėjoms tenka maisto produktus atsivežti iš toliausių Ukrainos vietų.
Černobylio „Atstumtųjų zonoje“ nelegaliai gyvena keletas šimtų daugiausiai pagyvenusių žmonių. Radiacijos riziką jie vertina labai skirtingai.
Į namus jie grįžo netrukus po avarijos ir šiuo metu augina daržoves ir laiko gyvulius, nepaisydami pustuščių kaimų ir nenatūraliai bujojančios augmenijos.
Artimiausias „gyvas“ miestelis zonoje – Slavutychas, pastatytas specialiai tragedijos vietoje toliau dirbusiems žmonėms apgyvendinti, mat, nors ir keista, 3 kiti (nesprogę) reaktoriai Černobylyje buvo vėl paleisti po pusmečio ir veikė iki 2000 m.
Slavutychas nuo Černobylio nutolęs vos 50 km. Vietiniame turguje veikia radiacijos kiekį tikrinanti laboratorija, kurioje pardavėjai privalo reguliariai tikrinti savo produkciją.
Nepaisant to, gyventojai gan optimistiškai kalba apie išlikusią radiacijos grėsmę ir mano, kad gyvenimo sąlygos Slavutyche yra kur kas geresnės nei likusioje Ukrainos dalyje.
Vietiniai tvirtina, kad jokio pavojaus nėra.
Norėdamas patikrinti, ar vietiniai kalba teisybę, žurnalistas, nusipirkęs grybą, nunešė jį į turgaus laboratoriją.
Rezultatai S. Gatesą šokiravo, nes radioaktyvių dalelių skaičius grybe 8 kartus viršijo leistiną!
Kai žurnalistas grįžęs įspėjo grybų pardavėją apie tyrimo išvadas, šis per daug nenustebo. „Tai nesvarbu“, – atsakė prekeivis ir patikino, kad be problemų galėtų suvalgyti šį grybą.
Taigi Černobylio valgyklos virėja buvo teisi, sakydama „niet“ vietiniams produktams. O štai Slavutycho žmonės maistui nepasirodė pernelyg išrankūs.
„Greenpeace“ duomenimis, Černobylio avarija tapo 270 tūkst. vėžinių susirgimų priežastimi, iš kurių 93 tūkst. jau baigėsi mirtimi.
Parengė Asta Medvedskytė
http://www.lrt.lt/
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):čia tai geras ;)
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kad žuvis nebūtų gliti - Kad žuvis nebūtų gliti, ištrinkite druska ir paskui nuplaukite. ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Eina ežiukas per mišką ir sako:
-Aš moku kvėpuot per užpakalį!
Atsisėdo ant kelmo ir užduso...