Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Naujienos


Kvapni ir saldi karšto vyno magija

2008-12-22 01:07:48

Receptai

Šio gėrimo valanda išmuša pačiais žvarbiausiais metų mėnesiais. Ne veltui jo kvapių prieskonių dvelksmas tapo ir neatsiejamu didžiųjų žiemos švenčių palydovu.


Karšto vyno gamybos tradicija atkeliavo iš Europos, juo mėgavosi jau senovės graikai ir romėnai. Saldus, kvapus ir bemat sušildantis gėrimas ypač populiarus Vokietijoje, Austrijoje bei Belgijoje.


Nors šiandien skaičiuojama šimtai karšto vyno receptų ir nėra griežtų taisyklių, kaip jį paruošti, tačiau be tradicinių cinamono ir gvazdikėlių prieskonių jis neįsivaizduojamas.


Bendrovės "Mineraliniai vandenys" vyno konsultantas Darius Voisiat šiam gėrimui gaminti patarė rinktis nebrangų lengvą vyną. Mat kaitinamas jis vis vien praras savo gerąsias skonio ir kvapo savybes, kurias užgoš stiprūs prieskoniai. Stipresnį vyną galima truputį praskiesti vandeniu.


"Lengviausia išeitis - parduotuvėje įsigyti specialiai paruoštą prieskonių mišinį. Paprastai jis susideda iš gvazdikėlių, cinamono, žvaigždinio anyžiaus, vaisinės arbatos bei rudojo cukraus. Atskirus prieskonius galima rasti ir neretoje namų virtuvėje. Cinamono lazdelės, apelsinų, citrinų žievelės, rudasis cukrus ir, žinoma, gvazdikėliai - tai pagrindiniai karšto vyno prieskonių ingredientai", - sakė D.Voisiat.


Kaip cukraus pakaitalą galima naudoti ir medų.


Supylus vyną į kaitinimo indą, subėrus prieskonius bei pasaldinus, gėrimą reikia gerai išmaišyti ir pašildyti ant nedidelės ugnies, tačiau jokiu būdu neužvirinti. Kitu atveju prarasite didelę aromatų dalį - įspėjo vynų žinovas.


Gautas gėrimas perkošiamas ir supilamas į karščiui atsparias stiklines. Jas prieš tai galima pašildyti, kad vynas kuo ilgiau neatšaltų. Karšto vyno stiklo briauną dailu papuošti citrinos arba apelsino griežinėliu. Neprošal patiekti ir cukraus, kad panorėjus gėrimą būtų galima pasisaldinti pagal skonį.


Buteliui vyno pakaks 5-7 gvazdikėlių, 1 cinamono lazdelės. "Karšto vyno saldinimo intensyvumas - skonio reikalas. Tačiau kuo gausiau įbersite cukraus, tuo daugiau garantijų, kad kitą dieną kamuos galvos skausmai. Taip pat nederėtų užmiršti, jog karšto vyno gamyba - veikiau jaukus ritualas bei bendravimo su draugais ar artimaisiais malonumas nei vartojimo džiaugsmas", - tvirtino D.Voisiat.


http://klaipeda.diena.lt/


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

vita ( 2009-01-07 16:24:06 )
Aš pritariu jūsų nuomonei, tai labai geras bendravimo būdas su draugais ir ne tik. Šaltuoiu laikotarpiu labai padeda laiką leidžiant romantiškai gamtoje
Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Rimbertas, Gedvydas, Dovilė, Zenonas, Ksavera, Anna.

Pasveikink!

Anekdotas

- Sveikas, kaip sekasi?
- Normaliai, mane iš darbo atleido.
- Už ką?
- A velnias žino. Aš juk ten pusę metų nesilankiau.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą