Naujienos
Kvapni ir saldi karšto vyno magija
Šio gėrimo valanda išmuša pačiais žvarbiausiais metų mėnesiais. Ne veltui jo kvapių prieskonių dvelksmas tapo ir neatsiejamu didžiųjų žiemos švenčių palydovu.
Karšto vyno gamybos tradicija atkeliavo iš Europos, juo mėgavosi jau senovės graikai ir romėnai. Saldus, kvapus ir bemat sušildantis gėrimas ypač populiarus Vokietijoje, Austrijoje bei Belgijoje.
Nors šiandien skaičiuojama šimtai karšto vyno receptų ir nėra griežtų taisyklių, kaip jį paruošti, tačiau be tradicinių cinamono ir gvazdikėlių prieskonių jis neįsivaizduojamas.
Bendrovės "Mineraliniai vandenys" vyno konsultantas Darius Voisiat šiam gėrimui gaminti patarė rinktis nebrangų lengvą vyną. Mat kaitinamas jis vis vien praras savo gerąsias skonio ir kvapo savybes, kurias užgoš stiprūs prieskoniai. Stipresnį vyną galima truputį praskiesti vandeniu.
"Lengviausia išeitis - parduotuvėje įsigyti specialiai paruoštą prieskonių mišinį. Paprastai jis susideda iš gvazdikėlių, cinamono, žvaigždinio anyžiaus, vaisinės arbatos bei rudojo cukraus. Atskirus prieskonius galima rasti ir neretoje namų virtuvėje. Cinamono lazdelės, apelsinų, citrinų žievelės, rudasis cukrus ir, žinoma, gvazdikėliai - tai pagrindiniai karšto vyno prieskonių ingredientai", - sakė D.Voisiat.
Kaip cukraus pakaitalą galima naudoti ir medų.
Supylus vyną į kaitinimo indą, subėrus prieskonius bei pasaldinus, gėrimą reikia gerai išmaišyti ir pašildyti ant nedidelės ugnies, tačiau jokiu būdu neužvirinti. Kitu atveju prarasite didelę aromatų dalį - įspėjo vynų žinovas.
Gautas gėrimas perkošiamas ir supilamas į karščiui atsparias stiklines. Jas prieš tai galima pašildyti, kad vynas kuo ilgiau neatšaltų. Karšto vyno stiklo briauną dailu papuošti citrinos arba apelsino griežinėliu. Neprošal patiekti ir cukraus, kad panorėjus gėrimą būtų galima pasisaldinti pagal skonį.
Buteliui vyno pakaks 5-7 gvazdikėlių, 1 cinamono lazdelės. "Karšto vyno saldinimo intensyvumas - skonio reikalas. Tačiau kuo gausiau įbersite cukraus, tuo daugiau garantijų, kad kitą dieną kamuos galvos skausmai. Taip pat nederėtų užmiršti, jog karšto vyno gamyba - veikiau jaukus ritualas bei bendravimo su draugais ar artimaisiais malonumas nei vartojimo džiaugsmas", - tvirtino D.Voisiat.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Aš pritariu jūsų nuomonei, tai labai geras bendravimo būdas su draugais ir ne tik. Šaltuoiu laikotarpiu labai padeda laiką leidžiant romantiškai gamtoje
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Prie lėkštės prilipęs tortas! - Įpilkite į lėkštę šiek tiek sirupo, tada pjaustomas tortas neslidinės pirmyn ir atgal. Šaltinis : dansukker.com ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
- Sveikas, kaip sekasi?
- Normaliai, mane iš darbo atleido.
- Už ką?
- A velnias žino. Aš juk ten pusę metų nesilankiau.