Naujienos
Priežastys dėl kurių pelija duonos gaminiai
Kodėl batonas ir duona per 2--3 dienas sužiedėja, atsiranda žalsvos dėmės ir pelėsio kvapas? Batonas ir brangus, ir pigesnis, bet supelija dažnai net neišpakuotas. Laikome medinėse duondėžėse -- gal reikia išpakuoti ir laikyti šaldytuve, bet tuomet jie sudžius? (Skaitytoja Irena Karalkevičienė)
KTU maisto instituto Mikrobiologijos mokslo laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Irena Mačionienė:
Batono pelijimas dažniausiai pasitaikantis duonos gedimas, kurį sukelia mikroskopiniai grybai, patekę ant iškepto duonos gaminio iš oro su dulkėmis. Nors duonos kepimo temperatūros pakanka mikroskopinių grybų sporoms sunaikinti, duonos gaminys gali būti pakartotinai užkrėstas aušinant, imant rankomis, nuo transportavimo įrenginių, pakuojant, nešvarių pjaustymo mašinų.
Mikroskopiniams grybams augti palanki temperatūra - 20 -25 °C. Jiems puikios sąlygos augti, kai ant gaminio paviršiaus kondensuojasi drėgmė. Gamybinio proceso metu karšti duonos gaminiai ataušinami, po to supakuojami, o pastaruoju metu ant duonos gaminių pakuočių yra skylutės – tai padeda pasišalinti drėgmei.
Ypač gerai mikroskopiniai grybai auga įvairiose plutos įtrūkimuose, plyšiuose. Ant nepažeistos plutos auga sunkiau, nes pluta sausesnė nei minkštimas. Jie veisiasi tuomet, kai duonos gaminio plutos drėgnis didesnis kaip 20 procentų.
Užterštos pjaustymo mašinos, drėgmė pakuojant produktą, batono laikymas šiltoje ir drėgnoje vietoje – tai sąlygos mikroskopiniams grybams veistis. Pelėjimas prasideda esant per dideliaim duonos gaminio drėgniui, per ilgam gaminių laikymui.
Duonos gaminius laikyti patariama sausoje, vėsioje vietoje. Tai gali būti duoninė ar spintelė. Geriau laikyti maišelyje, kurį kas dvi dienas reikia keisti. Reikia prižiūrėti duoninę, jei joje buvo supelijusio duonos gaminio, tai ji gali būti užteršta mikroskopinių grybų sporomis. Kovoti su mikroskopinias grybais sudėtinga.
Patartina pirkti neraikytą batoną ir tokį kiekį, kad suvartotume per porą dienų.
Kai kurios mikroskopinių grybų rūšys gali gaminti mikotoksinus. Todėl pradėjusį pelyti batoną geriau išmesti, o ne apipjaustyti ir suvalgyti.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Šviežiai iškepta kiekvieną dieną - Jūs galite paruošti didelį kiekį skystos ar paprastos pyragaičių tešlos, padėti ją į šaldytuvą bei kepti kiekvieną dieną. Jūsų kepiniai bus visą laiką švieži. Paruoškite, pavyzdžiui, trigubą kiekį karališkųjų pyragaičių tešlo...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Kalbasi du kupranugariai(tėvas ir sūnus).Sūnus klausia:
-Tėti, kam mums reikalinga tokia ilga vilna?
-Kad nakty nesušalti - Atsako tėvas.
-Tėti, kam mums tokios ilgos kojos?
-Kad per smėlį lengva būtų eiti,sūnau.
-Tėti, o kam mums dvi kupros?
-Kad kelias savaites nevalgę negėrę keliaut galėtume.
-Tėti, o kam mums tokie dalykai, jei mes zooparke gyvenam?