Naujienos
Saldžiosios aistros
Pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalyk su draugu, o vakarienę atimk iš priešo ir pasilik pusryčiams - taip savo valgymo įpročius pristato Lietuvos televizijos "Žinių" vedėjas Marijus Žiedas.
Variklis - aštrus maistas
Kokie skanumynai verti nuodėmės ir kokiais kulinarijos šedevrais lepina artimuosius, "TV dienai" jis papasakojo sostinės ispaniškų patiekalų restorane "Barcelona". Įdomu tai, kad nors M.Žiedui teko lankytis Ispanijoje, šios šalies virtuvė jam iki šiol - neatskleista paslaptis.
"Vieniems keliautojams reikia viską išbandyti, viską išragauti. Aš - stagnatorius, linkęs prie tradicijų. Jei priprantu prie mėgstamo maisto, neeksperimentuoju", - prieš atsiversdamas valgiaraštį prisipažino "Žinių" vedėjas. Ispaniška virtuvė jam asocijuojasi su kumpiu, pomidorais, jūros gėrybėmis ir žuvimi. Valgiaraštyje M.Žiedo dėmesį patraukė šviežių pomidorų ir mocarelos salotos su bazilikų padažu - kartą jų paragavęs, visus metus nuolat gaminosi namie.
Nors ir susidomėjęs, M.Žiedas nedrįso paragauti ryklienos sriubos su daržovėmis ir užsisakė tradicinį žalios jautienos karpačio su šviežiomis salotomis ir garstyčių padažu. Aštrūs patiekalai - vienas jo gyvenimo variklių. Gyvendamas JAV, M.Žiedas "šturmuodavo" meksikiečių restoranus, kuriuose jalapeno pipirus, marinuotus česnakus triaukšdavo kaip obuolius ir lepinosi aštriausiais valgiais. Informacinių laidų vedėjas juokauja, jog pagrindinis Lietuvos ir JAV restoranų skirtumas tas, kad amerikiečiai gauna dideles, "žmoniškas", porcijas.
Desertas M.Žiedui - neatsiejama valgymo dalis. Kaip tik desertų puslapius restorane vartė ilgiausiai: smaližiui norėjosi ir ledų, ir pyrago, ir vaisių. Tinkamiausias derinys popietei jam pasirodė vyšnių pyragas, patiekiamas su ledais ir karšto šokolado padažu.
Tirpsta dėl saldumynų
"Esu desertų mėgėjas. Sako, nevyriška, bet gal kaip tik vyrai saldumynus labiau mėgsta, tik neprisipažįsta. Tarsi ne lygis būtų. Negaliu pasakyti, kad mane apsėdo manija, bet saldumynų neatsisakau. Man jie patinka. Tiesiog patinka. O ką? Juk nieko blogo..." - su savimi diskutavo M.Žiedas. Rodos, jam vien pažiūrėjus į saldumynus akys apsąla ir širdis atsigauna. Tinka viskas: nuo amerikietiško sūrio pyrago iki tortų ir torčiukų. Marijaus rytas taip pat prasideda ne nuo storo lietuviško sumuštinio, o nuo mažo saldaus keksiuko ar jogurto.
M.Žiedas neslepia, jog namie kepa pyragėlius, obuolių pyragą ir tvirtina, kad nuo tada, kai prekybos centruose atsirado sluoksniuota tešla, kiekvienas gali tapti neblogu kulinaru. Jo artimiausias saldus tikslas - pagaminti uošvės varškės apkepą. "Iš uošvės gavau varškės apkepo receptą. Jos firminio apkepo, mmm! Kai nuvažiuojam aplankyti, niekada negaliu atsispirti. Taip skanu! Toks purus, atrodo, kabink ir valgyk", - tirpo prisiminęs Marijus.
Lietuviškos virtuvės nepažįsta
Lietuviška virtuvė - riebi ir tikrai ne iš tų, kuri užaugina sparnus - M.Žiedui atrodo mistinis reiškinys. Jis primena, kad bulvės ne taip seniai atsirado Lietuvoje, daugelis patiekalų pasisavinti iš kitų šalių, ir pripažįsta, kad tikrasis lietuviškos virtuvės pagrindas didelio apetito nekelia. "Lietuviški patiekalai - visokios košės. Prisiminkime lietuviškas stebuklines pasakas, ir ką jų herojai valgo. Bernas, kuris tarnauja pas poną, valgo košes, tik pono dubens pusėje daugiau spirgų", - sakė universitete filosofijos mokslus baigęs "žiniukas".
Vis dėlto vadinamųjų lietuviškų bulvinių patiekalų M.Žiedas niekada neatsisako ir dar pariebina geru kaušeliu grietinės ar spirgų. "Kugelį išsikepti - nieko sudėtingo. Galėčiau ir cepelinus gaminti, bet daug terlionės. O skaniausi mano močiutės cepelinai - jie buvo ne su faršu ar varške, o su smulkiai pjaustyta mėsa. Visiškai kitoks skonis - nepaprastas", - gyrė M.Žiedas. Vyras pridūrė, kad būdamas saldėsių mėgėjas jis itin mielai ragauja lietuviškus skanėstus: obuolių sūrį, avižų kisielių ar tradicinę girą.
Pasigamink pats!
M.Žiedas nepostringauja, kad vyrai - geresni kulinarai nei moterys, tačiau virtuvėje sukinėjasi dažnai ir mielai, o kartkartėmis pasidovanoja kulinarijos knygų. Jis laikosi tam tikros filosofijos: jei nori pavalgyti skaniai, pats ir pasigamink. Vasarą vyras ruošia įvairiausias salotas, o orams atšalus verda sriubas ar kepa pyragėlius. "Labiausiai patinka daržovių ir grybų pyragėliai. Pirmiausia reikia iškočioti sluoksniuotą tešlą. Įdaras gaminamas iš smulkintų svogūnų, morkų, česnakų, pievagrybių - juos reikia apkepti su mėgstamais prieskoniais. Suformuotus pyragėlius orkaitėje kepti15 minučių. Vaikams galima išpiešti ant jų veiduką", - dalijosi virtuvės paslaptimis M.Žiedas.
Dviejų vaikų tėvas mano, kad gražiausius prisiminimus sukelia ne skanus maistas, o jo gaminimas, į kurį įsijungia visa šeima. Tėvų šeimoje sekmadienį kepama višta Marijui iki šiol yra gražaus ir šeimą suvienijančio darbo pavyzdys. Su atžalomis jis kol kas dažniausiai gamina picą, tačiau žada, kad vaikams paaugus, tradicija taps ir sekmadienio višta.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Sūrio fondiu nuosėdos - Ruošiant sūrio fondiu:– jei fondiu mirkalas susitraukia (iškrenta varškės tipo nuosėdos), problemą išspręs truputis šviežiai spaustų citrinos sulčių; ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Hiroshima 45... Černobilis 86... Windows 98