Naujienos
Sojos ne tik vegetarams

Sojų produktai pranašesni už įprastą maistą.
Vegetarai ir veganai savo mitybos piramidės neįsivaizduoja be sojų produktų. Sojų pienas, pupelės, dribsniai, mėsa – visa tai gali pakeisti įprastus produktus, neapsunkinti organizmo ir išlaikyti dailias kūno linijas.
Naudojo pašarui
Soja – vienametis augalas, kilęs iš Azijos, jį pamėgo dauguma sveikuolių visame pasaulyje. Tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse kulinarai siūlo šimtus receptų, kaip iš sojų pupelių pagaminti skanų, sotų ir sveiką patiekalą.
Iš pradžių sojos buvo naudojamos gyvulių pašarui. Vėliau iš jų pradėta spausti aliejų ir naudoti maistui. Daugiausiai sojų gaminių valgo japonai ir kinai.
Japonai sojas vertina dėl greitai pasisavinamų baltymų. Ypač greitai organizmas prisipildo vitaminų sojas valgant su daržovėmis ar pieno produktais.
Vitaminų - daugiau
Sojų mėsa, pienas, dribsniai, kurių galima įsigyti kiekviename prekybos centre ar sveiko maisto parduotuvėje, turi daug fosforo ir kalio druskų, A, B, D vitaminų, apie 18 proc. riebalų, 38 proc. baltymų, ląstelienos, magnio druskos. Beje, fosforo sojos turi daugiau nei yra piene, o geležies - daugiau nei jautienoje. Vitamino B1 taip pat kelis kartus daugiau nei mėsoje.
Sojų aminorūgščių sudėtis artima mėsos aminorūgščių sudėčiai, tik sojos turi daugiau baltymų nei mėsa. Dėl šios priežasties sojas, kaip mėsos pakaitalą, valgo daugelis vegetarų ir veganų.
Aliejus, išspaustas iš sojų pupelių, yra labai maistingas, turi daug E vitamino, todėl jį patartina vartoti pagyvenusiems, nutukusiems ir sergantiems virškinimo sutrikimais žmonėms.
Sojos duoda daugiau kaip 15 procentų visų žmogaus organizmui reikalingo baltymų kiekio. Mokslininkų nustatyta, kad šį sveiką produktą valgantys žmonės gyvena ilgiau ir rečiau serga.
Sojos kaip vaistai
Patiekalai iš sojų pupelių yra tokie, apie kurios sakoma „ir maistas, ir vaistas“. Todėl daugelis gydytojų rekomenduoja širdies, kraujagyslių, virškinimo sutrikimų turintiems pacientams bei tiems, kurių kraujyje yra padidėjęs cukraus kiekis, ir net moterims, turinčioms vaisingumo problemų.
Mokslininkų duomenimis, sojų pupelės mažina vėžio ligų riziką. Jas valgančios moterys kur kas rečiau serga krūties vėžiu nei tos, kurios sojų nevalgo.
Japonai tiki, kad sojos sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda išvengti žarnyno veiklos sutrikimų ir nekietina vidurių.
Sergantiems cukriniu diabetu sojos padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Besiliekninantieji taip pat gali drąsiai valgyti sojos produktus.
Parengė Laima Valentaitė
http://www.klaipeda.daily.lt/
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):soja, yra geris, as jau antra diena veganas ir tuo lb dziugiuosi
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Traškūs sausainiai - Jei norite, kad dėžutėje laikomi sausainiai išliktų sausi ir trapūs, į ją galite įdėti kelis gabaliukus cukraus. Cukraus gabaliukai sugeria drėgmę. Šaltinis : dansukker.com ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Ar girdėjote? Pensininkams suteiktos papildomos lengvatos.
- Kokios?
- Dabar jie gali stovėti po krano strėle, vaikščioti bėgiais ir pereiti gatvę degant raudonai šviesoforo šviesai.