Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Naujienos


Visavertė mityba lietuviams rūpi ne visada

2009-03-08 13:25:36

Bendrovės "Unilever" iniciatyva Baltijos šalyse atliktas tyrimas parodė, kad dauguma lietuvių nežino, kokį kiekį riebalų žmogus turi suvartoti per dieną. Taip pat paaiškėjo, jog gerųjų riebalų žmonės valgo per mažai, nors ir numano, kad organizmui negavus jų pakankamai, pradeda vystytis ligos. Tyrime dalyvavo beveik tūkstantis 16-60 metų interneto vartotojų.


Nežinantys, kad trečdalį per dieną suvartojamų maisto medžiagų turi sudaryti riebalai, prisipažino net 58 proc. apklaustųjų. Dar 18 proc. klaidingai mano, kad riebalai turėtų sudaryti vos 5 proc. viso per dieną suvalgomo maisto. Paaiškėjo ir tai, kad 67 proc. apklaustųjų daugiausia gerųjų riebalų turinčią riebią žuvį valgo rečiau nei kartą per savaitę, kai mitybos specialistai ją rekomenduoja valgyti bent tris kartus.


"Akivaizdu, kad žmonės mažai žino apie visavertės mitybos principus, ypač nuvertina riebalus. O tai juk tokia pat reikalinga mūsų organizmui statybinė medžiaga, kaip ir angliavandeniai ar baltymai", - teigė gydytoja dietologė Virginija Vilemienė. Pasak jos, suaugęs žmogus kasdien iš angliavandenių turėtų gauti 55 proc., iš baltymų - 15 proc., o iš riebalų - 30 proc. dienos kalorijų.


Tyrimo rezultatai parodė, kad daugiau nei pusė apklaustųjų yra girdėję apie geruosius riebalus - nepakeičiamąsias riebalų rūgštis omega-3 ir omega-6.


Tačiau ne visi žmonės žino, iš kokio maisto jie gali gauti gerųjų riebalų. Nemažai respondentų klaidingai mano, kad gerųjų riebalų šaltinis yra gyvulinės kilmės produktai: 20 proc. tiki gerųjų riebalų gaunantys iš mėsos, 28 proc. - iš sūrio, 16 proc. - iš sviesto, nors šie produktai yra blogųjų riebalų šaltinis.


Riebalai


Riebalai skirstomi į sočiuosius (bloguosius) ir nesočiuosius (geruosius). Sotieji riebalai yra gyvulinės kilmės, todėl daugiausia jų būna mėsoje, kiaušiniuose, svieste, taukuose. Iš visų maisto produktų sotieji riebalai labiausiai didina cholesterolio kiekį kraujyje, trikdo medžiagų apykaitą.


Gerieji riebalai organizmui reikalingi, nes turi nepakeičiamų riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6, kurios naudingos smegenų veiklai, mažina arterinį kraujospūdį ir gerina medžiagų apykaitą. Šios riebalų rūgštys ypač reikalingos augantiems vaikams, kai vystosi ir bręsta jų organizmas. Gerųjų riebalų šaltiniai yra augaliniai aliejai ar jų pagrindu pagamintas margarinas, riebi žuvis, žuvų taukai, avokado vaisiai, riešutai.


klaipeda.diena.lt


 


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!

Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Beatas, Edita, Mingailas, Austėja, Grigalius.

Pasveikink!

Anekdotas

Koks skirtumas tarp braziliškų ir meksikietiškų muilo operų? Braziliškose pirmiausia kankinasi, o po to tuokiasi; meksikietiškuose - pirma tuokiasi, po to kankinasi.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą