Straipsniai
Ar viską žinote apie rapsų aliejų ?

Ne? Tokiu atveju pats laikas apie jį sužinoti, kadangi aliejus mūsų mityboje labai svarbus komponentas. Tačiau tai turi būti tinkamas produktas su reikiamu kiekiu linolo ir aliejaus (oleino) rūgšties bei subalansuotu įvairių riebiųjų rūgščių santykiu. Būtent toks ir yra rapsų aliejus.
Žmonės, gyvenantys Viduržemio jūros šalyse, nežiūrint didelio riebalų kiekio suvartojimo, yra sveikesni negu mes. Ypač pastebima, kad ten daug retesni aterosklerozės ir širdies infarkto atvejai negu pas mus. Vienas iš paaiškinimų yra alyvuogių aliejuje esanti aliejaus rūgštis . Nuostabiausia yra tai, kad rapsų aliejuje yra pakankamai aliejaus rūgšties (mononesočioji riebalų rūgštis) (apie 59 %).
Labiau negu aliejaus rūgštis yra žinomos omega - 3 ir omega – 6 riebalų rūgštys. Šios gyvybiškai svarbios riebalų rūgštys yra būtinos smegenų funkcijai ir imunitetui stiprinti. Jos stabdo kraujo krešėjimą bei mažina gliceridus kraujyje. Taip pat padeda išvengti širdies ritmo sutrikimų. Taigi atlieka daugybę svarbių funkcijų, turinčių įtakos sveikatai. Čia iškyla linolo rūgšties – omega - 6 riebalų rūgšties vaidmuo. Omega - 6 ir omega - 3 riebalų rūgščių santykis ypač yra reikšmingas tuo, kad padeda išvengti širdies infarkto ir vėžinių susirgimų.
Kuo išsiskiria rapsų aliejus iš kitų? Būtent tuo, kad jame subalansuotas omega - 6 ir omega - 3 riebalų rūgščių santykis. Mitybos specialistai šį produktą ypač rekomenduoja vartoti. Be visų šių savybių dar svarbi ir ta, kad rapsų aliejuje, palyginti su kitais augaliniais aliejais, yra mažiausias sočiųjų riebalų rūgščių kiekis. Daugiau čia nieko ir nepridursi.
Rapsų aliejus pateikiamas pardavimui rafinuotas, neutralaus skonio ir tinka įvairiam vartojimui (salotoms, virimui, kepimui).
Riebalų rūgštys 100 g rapsų aliejaus | Vitaminai 100 g rapsų aliejaus |
94 g nesočiosios riebalų rūgštys | 23 mg vitaminas E |
iš jų: | 3,3 mg provitaminas A |
59 g mononesočioji aliejaus rūgštis | |
6 g kitos mononesočiosios rūgštys | |
20 g polinesočioji linolo rūgštis | |
9 g polinesočioji α – linoleno rūgštis | |
( omega – 3 riebalų rūgštis ) |
Šaltinis: http://www.tka.lt/
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Žuvies žvynai - Jei sunkiai nusivalo žvynai, tai tris sekundes žuvį panardinkite į verdantį vandenį. ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Kartą susirinko šešetas aklų dramblių ir spėlioja, į ką panašus žmogus. Vienas iš jų palietė žmogų koja ir tarė:
-Kažkoks mažas ir paplokščias.
Paskui kiti penki irgi palietė žmogų koja ir pritarė:
-Tikrai mažytis ir paplokščias.