Straipsniai
Džiovinti vaisiai tai ne tik maistas

Kaloringi, bet vertingi
Džiovinti vaisiai yra saldūs, nes juose daugiau natūralaus cukraus – fruktozės ir gliukozės – nei šviežiuose vaisiuose. Šie angliavandeniai greitai patenka į kraują ir suteikia „skubios“ energijos. Kad pasisotintum, džiovintų vaisių reikia mažiau nei šviežių.
Džiovinti vaisiai kaloringi, bet po džiovinimo juose išlieka organizmui labai vertingų medžiagų: kalcio, geležies, magnio, kalio, fosforo, pektinų ir kt. Juose yra ir virškinimą gerinančios ląstelienos.
Gydomosios savybės
Figos. Šiuose vaisiuose yra fermentų, skatinančių virškinimą, biologiškai aktyvių medžiagų, stabdančių vėžio ląstelių dauginimąsi.
Kriaušės. Padeda iš organizmo šalinti nuodingas medžiagas ir sunkiuosius metalus. Jose daug kietos ląstelienos, kuri normalizuoja žarnyno veiklą.
Razinos. Gausu boro, kuris padeda organizmui pasisavinti kalcį, tad stabdo osteoporozę (kaulų retėjimą). Taip pat turi nemažai kalio, reikalingo širdies darbui.
Abrikosai. Turi daug kalio, fosforo, būtino kaulams, bei geležies (patariama valgyti sergant mažakraujyste), daug vitamino A, reikalingo regėjimui.
Datulės. Jose yra medžiagų, cheminėmis savybėmis panašių į aspiriną. Ne veltui seniau šiais vaisiais gydydavo peršalimą ir galvos skausmus.
Papajos. Turi šiek tiek fermento papalino, kuris padeda virškinti baltymus, nemažai – betakaroteno, reikalingo normaliai akių ir gleivinės veiklai palaikyti.
Parengė L.Žukaitė
"Sekundė"
http://www.sveikatossodas.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kvėpavimo sistemos susirgimai - Linų sėmenų gleivinančios medžiagos natūraliai stiprina plaučių audinį, patvaria plėvele padengia kvėpavimo sistemos gleivines, ramina kvėpavimo takus, slopina uždegimą, palengvina atsikosėjimą. Linų sėmenys ypač naudingi esant astmai, ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Eina dvi skruzdėlės per dykumą ir viena sako:
-Nejaučiu kojų.
Antra atsako:
-Tai pauostyk mano...