Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Straipsniai


Palmių aliejaus produktai

2007-01-16 14:40:18

Vakarų Afrikoje tradiciniams patiekalams gaminti iki šiol dažnai naudojamas žaliavinis palmių aliejus, kuris maistui suteikia jam būdingą spalvą ir skonį, tačiau daugumai vartotojų palmių aliejus žinomas tik kaip visiškai rafinuotas produktas. Toks aliejus gaunamas dviem etapais: pirmiausia iš palmių vaisių spaudžiamas žaliavinis aliejus, po to jis rafinuojamas iki neutralaus skonio, beveik baltos spalvos produkto-pašalinamos laisvosios riebiosios rūgštys, specifinė spalva ir skonis.

Vėliau vyksta frakcionavimo procesas, kurio metu skystesnės aliejaus dalelės atskiriamos nuo aukštesnės lydymosi temperatūros kietųjų dalelių. To pasekoje gaunamos įvairios rūšys oleino ir stearino, o maisto gamintojai gali rinktis tą produktą, kurio jiems reikia labiausiai.

Palmių aliejaus ir jo frakcionuotų produktų cheminė sudėtis pavaizduota lentelėje.

Palmių aliejaus ir jo frakcionuotų produktų cheminė sudėtis pavaizduota lentelėje.

Riebiosios rūgštysPalmių aliejusPalmių Oleinas(FAN)PalmiųSuper OleinasPalmių Stearinas
C 14 : 01.11.01.11.3
C 16 : 044.039.831.554.0
C 18 : 04.54.43.24.7
C 18 : 139.242.549.232.3
C 18 : 210.111.213.77.0
C 18 : 30.40.40.30.1
Jodo skaičius5358.066.439.9
Lydymosi temp. °C3621.612.051.3
Stingimo temp. °C-8.82.2-

Frakcionavimo proceso metu gali būti gaunami įvairių charakteristikų produktai. Palmių aliejus kietame pavidale naudojamas gruzdinimui, kremuose, teslose ir pan. Palmių aliejaus skystoji frakcija - oleinas naudojamas pagrinde kepimui, gruzdinimui. Kurią aliejaus frakciją pasirinkti labai priklauso nuo gaminamo produkto paskirties bei technologijos. Pvz. Bulvinių lazdelių (bulvių "fri") gruzdinimui įvairūs restoranai pasirenka skirtingus produktus priklausomai nuo naudojimo patogumo, kainos, ar produktas vartojamas karštas ar šaltas ir pan.

Palmių oleinas šiuo metu parduodamas 17kg (18,7 litrų) metalinėse skardinėse, 20 litrų plastikinėse "kanistrose" ir 1 ir 5 litrų PET buteliuose


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!

Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Rimbertas, Gedvydas, Dovilė, Zenonas, Ksavera, Anna.

Pasveikink!

Anekdotas

Žmona vyra i parduotuve siuncia, nu ir kad tas nieko nesumaišytų ar ko
nereikia nepripirktų, kaip vyram dažnai pasitaiko, suraše raštelį ko
reikia.
Raštelis:
1.morka
2.bulve
3.grietine
4.kopustas
5.duona
6.kalakutas

Grizta vyras po valandos visas šlapias nuo prakaito o rankose du
didziausi
maišai.
Maišuose: viena morka, dvi bulves, trys bonkutes grietines, keturi
kopustai, penki kepalai duonos, šeši kalakutai

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą