Straipsniai
Palmių aliejaus produktai
Vakarų Afrikoje tradiciniams patiekalams gaminti iki šiol dažnai naudojamas žaliavinis palmių aliejus, kuris maistui suteikia jam būdingą spalvą ir skonį, tačiau daugumai vartotojų palmių aliejus žinomas tik kaip visiškai rafinuotas produktas. Toks aliejus gaunamas dviem etapais: pirmiausia iš palmių vaisių spaudžiamas žaliavinis aliejus, po to jis rafinuojamas iki neutralaus skonio, beveik baltos spalvos produkto-pašalinamos laisvosios riebiosios rūgštys, specifinė spalva ir skonis.
Vėliau vyksta frakcionavimo procesas, kurio metu skystesnės aliejaus dalelės atskiriamos nuo aukštesnės lydymosi temperatūros kietųjų dalelių. To pasekoje gaunamos įvairios rūšys oleino ir stearino, o maisto gamintojai gali rinktis tą produktą, kurio jiems reikia labiausiai.
Palmių aliejaus ir jo frakcionuotų produktų cheminė sudėtis pavaizduota lentelėje.
Palmių aliejaus ir jo frakcionuotų produktų cheminė sudėtis pavaizduota lentelėje.
Riebiosios rūgštys | Palmių aliejus | Palmių Oleinas(FAN) | PalmiųSuper Oleinas | Palmių Stearinas |
C 14 : 0 | 1.1 | 1.0 | 1.1 | 1.3 |
C 16 : 0 | 44.0 | 39.8 | 31.5 | 54.0 |
C 18 : 0 | 4.5 | 4.4 | 3.2 | 4.7 |
C 18 : 1 | 39.2 | 42.5 | 49.2 | 32.3 |
C 18 : 2 | 10.1 | 11.2 | 13.7 | 7.0 |
C 18 : 3 | 0.4 | 0.4 | 0.3 | 0.1 |
Jodo skaičius | 53 | 58.0 | 66.4 | 39.9 |
Lydymosi temp. °C | 36 | 21.6 | 12.0 | 51.3 |
Stingimo temp. °C | - | 8.8 | 2.2 | - |
Frakcionavimo proceso metu gali būti gaunami įvairių charakteristikų produktai. Palmių aliejus kietame pavidale naudojamas gruzdinimui, kremuose, teslose ir pan. Palmių aliejaus skystoji frakcija - oleinas naudojamas pagrinde kepimui, gruzdinimui. Kurią aliejaus frakciją pasirinkti labai priklauso nuo gaminamo produkto paskirties bei technologijos. Pvz. Bulvinių lazdelių (bulvių "fri") gruzdinimui įvairūs restoranai pasirenka skirtingus produktus priklausomai nuo naudojimo patogumo, kainos, ar produktas vartojamas karštas ar šaltas ir pan.
Palmių oleinas šiuo metu parduodamas 17kg (18,7 litrų) metalinėse skardinėse, 20 litrų plastikinėse "kanistrose" ir 1 ir 5 litrų PET buteliuose
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Svogūnų kepimas - Svogūnai gražiai pagels ir bus skanesni, jei kepdami juos pabarstysite cukraus pudra....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Žmona vyra i parduotuve siuncia, nu ir kad tas nieko nesumaišytų ar ko
nereikia nepripirktų, kaip vyram dažnai pasitaiko, suraše raštelį ko
reikia.
Raštelis:
1.morka
2.bulve
3.grietine
4.kopustas
5.duona
6.kalakutas
Grizta vyras po valandos visas šlapias nuo prakaito o rankose du
didziausi
maišai.
Maišuose: viena morka, dvi bulves, trys bonkutes grietines, keturi
kopustai, penki kepalai duonos, šeši kalakutai