Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Straipsniai


Sriubos ir jų rūšys

2006-11-07 15:30:11

Sriubų pagrindas – skystis: mėsos, kaulų, žuvies nuoviros – sultiniai, daržovių ir grybų nuoviros, pienas, duoninė gira, vaisių nuoviros. Sriubų maistingumas priklauso nuo produktų, įeinančių į sriubas, sudėties ir yra labai nevienodas. Skoninės sultinių medžiagos žadina virškinamųjų sulčių išsiskyrimą. Sulčių ir daugiau išsiskiria ir dėl pieno rūgšties, kuri įeina į kai kurių rūgščių sriubų sudėtį. Daugiausia sulčių išsiskyrimą žadina mėsos sultinys. Taigi sriubos, kaip pirmieji patiekalai, yra sulčių išsiskyrimą žadinanti priemonė ir iki 20% papildo skystį, kurio reikia žmogaus organizmui.
Pagal temperatūrą sriubos skirstomos į karštas ir šaltas. Karštos sriubos patiekiamos 75-85C temperatūros, o šaltos – 7-14C. Pagal paruošimo būdą sriubos skirstomos į skaidriąsias, uždaromąsias ir pertrintas sriubas.
Dabar apie kiekviena plačiau :
SULTINIAI
Sultiniai verdami iš kaulų, mėsos ir kaulų, žuvies, žuvies liekanų ir grybų.

UŽDAROMOSIOS SRIUBOS
Uždaromosios sriubos gaminamos iš įvairių sultinių, pieno, vandens su įvairiomis daržovėmis, kruopomis, makaronais.
Gaminant uždaromąsias sriubas, reikia laikytis šių taisyklių.
Paruošti produktai sudedami tik į verdantį sultinį ir tokia tvarka, kad visi produktai išvirtų vienu metu. Ilgiau verdantieji produktai dedami pirmiau, o greičiau išverdantieji – vėliau. Vienai porcijai sriubos (500g.) imama 200-300g. Daržovių.
Verdant sriubas, į kurias įeina rauginti agurkai, actas arba kitokia rūgštis, bulvės sudedamos anksčiau negu rūgštis, nes bulvės parūgštintoje sriuboje blogai suverda ir esti neskanios.
Prieskoninės daržovės – morkos, petražolės, porai, salierai, svogūnai – į sriubą dedamos pakepintos riebaluose. Daržovės supjaustomos griežinėliais ir kepinamos riebaluose sudėjus į keptuvę ne storesnių kaip 3cm sluoksniu. Norint kartu pakepinti keleto rūšių daržoves, pirmiausia 2-5 min. pakepinami svogūnai, toliau dedamos morkos, petražolės, salierai ir pakepinama dar 8-10min. Paskiausiai dedama pomidorų tyrė, ir dar pakepinama 10-15 min. Norint pašalinti riebalų perteklių, pakepintas daržoves reikia išpilti ant skylėto samčio. Kepinamos daržovės beveik nepakeičia savo spalvos, riebalai nusidažo ir sugeria kvapiąsias daržovių medžiagas (eterinius aliejus).
Rauginti kopūstai ir burokėliai į uždaromąsias sriubas dedami troškinti, o perlinės kruopos – atskirai išvirtos.
Sriubos, išskyrus sriubas su bulvėmis, kruopomis ir makaronų gaminiais, dar uždaromos pakepintais miltais. Miltai pakepinami su riebalais arba sausi ant mažos ugnies taip, kad jų spalva beveik nepasikeistų. Pakepinant pranyksta žalių miltų kvapas. Pakepinti miltai sriuboje sustabdo vitamino C irimą ir sutirština sriubą. Pakepinti miltai atskiedžiami sultiniu, išmaišomi, perkošiami ir supilami į sriubą 5-10 min. prieš virimo pabaigą : kartu dedami pipirai, lauro lapeliai, druska. Išvirusiai sriubai leidžiama pastovėti 10-15 min., kad iškiltų į viršų riebalai. Patiekiant į virtą su mėsa sriubą dedama virtų mėsos gabaliukų, į virtą su grybais – grybų. Sriuba apibarstoma smulkiai supjaustytais žalumynais ir užbalinama grietine.

LAPINĖS SRIUBOS
Lapinės sriubos verdamos iš kopūstų, jaunų dilgėlių, rūgštynių ir špinatų. Vietoj vandens joms imamas mėsos, žuvies arba grybų sultinys. Šioms sriuboms prieskoninės daržovės dedamos pakepintos riebaluose. Kartūs kopūstai užplikomi verdančiu vandeniu ir palaikomi 2-3 minutes.
Kopūstai verdami šitaip: į verdantį vandenį sudedami supjaustyti kopūstai, užvirinami, dedamos pakepintos prieskoninės daržovės ir verdama 20-30 min. Paskiau sriuba uždaroma pakepintais miltais, sudedami prieskoniai, žalių pomidorų skiltelės arba pakepinta pomidorų tyrė ir baigiama virti. Kopūstų sriubų galima ir neuždaryti miltais. Į sriubą, virtą su mėsa, įdedama virtos mėsos gabaliukų, su žuvimi – žuvies, su grybais – grybų, o į rūgštynių ir dilgėlių sriubas dedama kietai virtų kiaušinių.

AGURKŲ SRIUBOS
Agurkų sriubos sudėtyje yra raugintų agurkų. Kitų produktų rinkinys esti įvairus. Agurkų sriubos verdamos su kopūstais ir bulvėmis; su baltomis prieskoninėmis daržovėmis, rūgštynėmis ir špinatais; su perlinėmis ir ryžių kruopomis.
Agurkai nulupami, išimamos sėklinės ir supjaustoma rombo formos gabaliukais arba stambiomis juostelėmis. Nelupami tik jauni ir mažų „gabaritų“ agurkai. Agurkus geriau ištuštinti atskirai ir sudėtį į sriubą po to, kai jau esti išvirusios visos daržovės. Rūgštingumui padidinti kartais į agurkų sriubas pilama agurkų sūrymo, kurį reikia užvirinti, perkošti ir tik tada naudoti.
Agurkų sriuboms virti imamas mėsos, žuvies ar grybų sultinys. Patiekiant mėsišką agurkų sriubą, dedami gabalėliai mėsos. Gerai tinka virti inkstai, paukštiena. Patiekiant agurkų sriubą su žuvimi – dedama žuvies, patiekiant sriubą su grybais – grybų. Šios sriubos balinamos grietine arba pieno ir kiaušinių trynių mišiniu. Prie mėsiškos agurkų sriubos galima patiekti varškės paplotėlį, prie agurkų sriubos su žuvimi – žuvimi kimštą pyragėlį.

BULVIŲ SRIUBOS
Pagrindinis šių sriubų produktas yra bulvės. Šioms sriuboms virti imamas mėsos, žuvies ar grybų sultinys. Visos bulvių sriubos paruošiamos panašiai : į verdantį sultinį sudedamos pakepintos prieskoninės daržovės, užverdama, dedamos supjaustytos bulvės, prieskoniai ir verdama 15-20 minučių. Pabaigoje virimo pasūdoma.
Bulvių sriubos gaminamos su rūgštynėmis, kopūstais, įvairiomis kruopomis, makaronais, ankštinėmis daržovėmis, džiovintais ar šviežiais grybais, su mėsos kukuliais ir t.t.

DARŽOVIŲ SRIUBOS
Šioms sriuboms virti imamas mėsos ar grybų sultinys su įvairiomis daržovėmis (pagal sezoną). Šioms sriuboms galima panaudoti taip pat džiovintas, konservuotas ir šaldytas daržoves. Daržovės sriuboms pjaustomos įvairiai.
Daržovių sriubos verdamos šitaip: prieskoninės daržovės pakepinamos; daržovės dedamos į sriubą pagal suvirimo laiką taip, kad visos išvirtų vienu laiku; vienos rūšies daržoves sudėjus, leidžiama sultiniui užvirti, ir tik po to dedamos kitos rūšies daržovės ir baigiant virti dedami prieskoniai ir druska. Patiekiant valgyti, sriuba balinama grietine ir apibarstoma žalumynais.
Daržovių sriubos verdamos ir pieniškos. Tada vandens sriubai imama perpus mažiau, o patiekiant sriuba užbalinama verdančiu pienu.

MAKARONŲ SRIUBOS
Šios sriubos gaminamos iš jautienos, paukštienos ar grybų sultinio su įvairiais makaronais. Į verdantį sultinį sudedamos pakepintos prieskoninės daržovės, užverdama, ir dedami paruošti makaronai, prieskoniai ir druska. Kad sriuba būtų skaidresnė, makaronai nusijojami, minutei dedami į verdantį vandenį, po to pilami ant rėčio, kad nutekėtų vanduo.

KRUOPŲ SRIUBOS
Kruopų sriuboms imamas jautienos, paukštienos ar grybų sultinys. Perlinės kruopos sriuboms apverdamos atskirai, kol pasidaro pusiau minkštos. Avižinės kruopos prieš verdant ant sietelio kelis kartus perplaunamos verdančiu vandeniu, kad sriuba nebūtų gleivėtą.
Į verdantį sultinį pirmiausia dedamos kruopos, po to kubeliais supjaustytos pakepintos daržovės. Baigiant virti dedami prieskoniai ir druska. Jeigu sriubai imamas grybų sultinys, tai juostelėmis pjaustyti virti grybai dedami kartu su kruopomis.

PIENIŠKOS SRIUBOS
Pieniškos sriubos verdamos gryname piene, vandeniu atskiestame, kondensuotame piene be cukraus arba su pieno milteliais. Pieno milteliai atskiedžiami karštu vandeniu : 100g. miltelių pilama 0,3 l vandens. Pilant vandenį pamaišoma, kad nesusidarytų gabaliukai ir verdama.
Pieniškos sriubos verdamos su kruopomis, makaronais ar daržovėmis.
Kruopos ir makaronai piene blogai suverda, dėl to pirma jie 3-5 minutes verdami vandenyje, paskiau išpilami ant rėčio ir sudedami į verdantį pieną.
Kopūstinės daržovių pieno sriubos nuplikomos, ankštinės – dedamos išvirtos atskirai, o prieskoninės daržovės pakepinamos.
Į pieniškas sriubas dedama cukraus ir, patiekiant valgyti – truputis sviesto.

Tai dar ne viskas, laukite tęsinio.


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Tai dar ne viskas, laukite tęs ( 2013-01-16 08:28:23 )
Tai dar ne viskas, laukite tęsinio.
Ulla ( 2011-02-03 12:42:50 )
tikrai labai daug geru patarimu +
JURATE ( 2009-10-29 08:40:34 )
LABAI PUIKUS STARIPNIS
Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Viktorija, Mina, Vilbutas, Veliuona.

Pasveikink!

Anekdotas

Įsimylėti tai kaip prisišikti į kelnes - visi tai mato, bet tik tu vienas jauti tą šiltą jausmą...

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą