Straipsniai
Sviestas ar margarinas ?

Lietuvių liaudies patarlė byloja: „šaukštas sviesto košės nepagadina“. Mūsų senoliai turėjo daug dir-bti, valgydavo sotų ir riebų maistą. Į maistą dėdavo sviesto, užpildavo spirgučių. Pastaruoju metu vis dažniau siūloma naudoti augalinius riebalus – aliejų, margariną ir mažiau naudoti gyvulinės kilmės riebalų – sviesto.
Statistikos duomenys rodo, kad didelė dalis žmonių pakeitė ant duonos tepamų riebalų rūšį. Maždaug prieš 10 m. Lietuvos gyventojai dažniausiai tepdavo sviestą. Beveik po 5 m. sviestą vartojančių žmonių dalis sumažėjo beveik dvigubai, nes gyventojai pradėjo naudoti margariną. Tai leidžia manyti, kad žmonės pradėjo ne tik domėtis, bet ir realiai taikyti racionalios mitybos principus.
Ar tikrai margarinas geresnis už gyvulinės kilmės riebalus – sviestą, kuris vertingesnis ir naudingesnis mūsų sveikatai?
Trumpai apie sviestą
Sviestas – seniausias pieno produktas, pirmieji dokumentiniai gamybos liudijimai rasti 1,5–2 tūkst. m. pr. Kr.
Šiais laikais gaminant sviestą sunaudojama beveik trečdalis gaunamo pieno. Jis gaminamas iš grietinėlės, mušant tol, kol sulimpa riebalų rutulėliai ir kieti grūdeliai. Kartais į sviestą dedama įvairių priedų – kakavos miltelių, aromatinių medžiagų, žolelių, prieskonių. Nors svieste mažai baltymų, bet dėl didelio riebalų kiekio jo energinė vertė didelė, ir jis labai maistingas.
Jo energinė vertė 2800–3000 kJ/100g, tai atitinka 660–750 kcal /100g.
Trumpai apie margariną
Margarinas pirmą kartą buvo pagamintas 1869 metais Prancūzijoje. Tai kieti maistiniai riebalai, skoniu ir kitomis savybėmis panašūs į sviestą. Margarinas gaminamas iš hidroksilinto aliejaus (pvz., saulėgrąžų, sojų, medvilnės), į kurį pridedama gyvulinių riebalų, druskos, cukraus, aromatinių medžiagų, kartais sviesto (į grietininį margariną), vitaminų (β karotino, A, C, E), kavos arba kakavos miltelių (į šokoladinį margariną).
Margarino energinė vertė 3200 kJ/100g, tai atitinka 766 kcal /100g. Tačiau yra ir mažiau riebalų turinčio margarino.
Margarino sudėtyje esantis aliejus turi nesočiųjų riebalų rūgščių. Aliejaus ir gyvulinių riebalų santykis įvairių rūšių margarine nevienodas, tiek vienas, tiek kitas produktas, turi ir gerų ir blogesnių savybių
Pasirenkant, kurį vartoti, reiktų atsižvelgti į amžių, svorį, kūno masę, kitus rizikos veiksnius – cholesterolio kiekį kraujyje ir kt. Be to, ir sviestą, ir margariną reikia vartoti saikingai, nes jie abu gana kaloringi produktai.
Visiškai atsisakyti šių produktų neverta, nes riebalai yra reikalingi mūsų organizmui.
"Sveikas žmogus" 2006 m. Nr. 3
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Svogūnų kepimas - Svogūnai gražiai pagels ir bus skanesni, jei kepdami juos pabarstysite cukraus pudra....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Eina žmogelis į svečius kaime. Užeina į kiemą, o ten iš būdos išlenda šuo ir sako jam:
– Sveiks, ar ko nors ieškai? Visi išėję!
Žmogelis, išgirdęs kalbantį šunį, praranda sąmonę. Po miinutės atsipeikėja ir klausia:
– Tu ką, loti nemoki?
– Moku,– atsako šuo.– Paprasčiausiai tavęs gąsdinti nenorėjau.