Straipsniai
Vitaminas K
Vitaminas K - riebaluose tirpstantis vitaminas. Jis gaminamas žarnyne - gamyba gali būti skatinama vartojant apdorotą pieną - pvz. jogurtą. Vitamino K taip pat galima gauti iš augalinio maisto - žalių lapinių daržovių, salotų, brokolių, taip pat iš aliejaus ir petražolių. Tačiau jei tuo pat metu vartojama labai daug salicilatų turinčių produktų (vaisių, riešutų, prieskonių, taip pat mėtų) - vitamino K pasisavinimas yra blokuojamas. Tokį pat poveikį daro ir aspirinas. Buitiškai kalbant, tokiu atveju ,,skystėja" kraujas (silpnėja jo krešėjimo savybė). Pagrindinė vitamino K funkcija - reguliuoti kraujo krešėjimą, taip pat kaulų formavimąsi ir gijimą, dalyvauja gliukozės pavertime į glikogeną (paprastesnę energijos formą, saugomą kepenyse); spėjama, kad vitamino K reikia ir tam, kad kaulai nepradėtų retėti. Vitamino K trūkumas gali pasireikšti įvairiuose su kraujo krešėjimu susijusiuose sutrikimuose - pvz. moteris gali kankinti stiprus kraujavimas mėnesinių metu, gali dažnai bėgti kraujas iš nosies, dantenų ir panašiai.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Įdomu kaip vitaminas K susijęs su oadidinto klampumo kraujo ligomis eritremija (policitemija)?
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kaip biriai išvirti ryžius? - Kaip biriai išvirti ryžius? Nuplauti ryžiai suberiami i verdantį pasūdytą vandenį (3 l vandens, 30 g druskos, 0,5 kg ryžių) ir verdami ant mažos ugnies. Išvirusius ryžius reikia supilti į sietelį ir perpilti karštu vandeniu. Kai vanduo nute...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Vyras žmonai ryte:
- Brangioji, kas per bardakas? Atsikeliu naktį, einu į kriauklę nusimyšt, o ten indai nesuplauti!