Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Straipsniai


Vyno kokybės įvertinimas

2007-07-06 09:33:43

Receptai

Spalva. Vyno spalva, nesvarbu blyški ar intensyvi, nėra vyno kokybės rodiklis. Vyno kokybę parodo spalvos sodrumas – t.y. sugebėjimas išlaikyti tą pačią spalvą giliausioje taurės vietoje bei taurės pakraštyje. Aukščiausios kokybės vynuose spalva kinta tik prie pat taurės sienelės, o prastuose – “pavandenijimas” regimas akivaizdžiai.

Vyno atspalvis gali nurodyti vyno brandos stadiją. Baltuosiuose vynuose pastebimas žalsvas atspalvis – vyno jaunystės požymis. Tai nėra nuoroda, jog vynas dar netinkamas gerti, nes kai kurie vynai privalo būti ragaujami jauni. Baltųjų vynų senatvę išduoda ryškus rudas-šiaudinis atspalvis. Ant taurės sienelių gali būti burbuliukų. Tai būdinga vėsių kraštų (Vokietija, Elzasas) vynams.

Raudonųjų vynų jaunumo požymis – ryškus purpurinis – granatinis atspalvis. Toks vynas bėgant laikui tampa raudonos spalvos. Brandaus charakterio vynai yra raudonmedžio atspalvio. Kai juose per daug pastebimi rudi, terakotos, svogūno lukšto atspalviai, vynas gali būti pasenęs.

Rožiniai vynai privalo būti be rudo atspalvio. Tik Luaros slėnio vynams (Prancūzija) šis atspalvis yra priimtinas.


Aromatas. Nesvarbu, kokį vyną ragautumėte, jo aromatas turi būti ryškus. Vaisių, prieskonių charakterio ryškus vyno aromatas – gero vyno požymis. Jei vyno aromatas stiprus, bet nemalonus, - vyno negalima vadinti geru. Senovinio stiliaus vynuose, nesvarbu, iš kokios vietos jie yra kilę, vaisių aromatas gali būti “nešvarus” dėl prastos vyndarystės įrangos. Tai oksiduoto charakterio vynų bruožas, parodantis, jog vynas negali ilgai būti brandinamas rūsyje.

Visi aukštos kokybės vynai turi sudėtingą aromatą, supintą iš daugybės kvapų. Aromato puokštę dažnai sudaro net keliolika komponentų. Brandaus charakterio vynuose šie komponentai susilieja ir tampa sunkiau išskiriami – “sufokusuoti”.

Vyno aromatas gali turėti ne vien vaisių charakterį. Ąžuolo statinėse fermentuoti ar brandinti vynai pasižymi vanilę, kedro medieną, prieskonius primenančiais kvapais.

Skonis. Kiekvienas vynas sukuria skirtingą pojūtį burnoje. Net vienodo stiprumo vynai gali atrodyti skirtingo svarumo. Taigi vynai gali būti lengvi, vidutinio svarumo, svarūs ar netgi masyvūs. Skirtingo svarumo įspūdį sukuria ne tik alkoholis, bet ir rūgštys bei burną šiurkštinantys taninai. Atsižvelgti į vyno svarumą būtina, jei reikia suderinti vyno su patiekalu.

Vyno skonio kokybę lemia vyno balansas. Tai yra vyno skonio vaisių charakterio iš vienos pusės bei alkoholio, taninų, rūgščių iš kitos pusės derinys.

Raudoniemsiems vynams būdingi burną šiurkštinantys taninai gali būti nevienodi. Vadinamieji sirpūs taninai yra gerokai švelnesni už šiurkščius taninus, net ir negausius kokiame nors vyne. Taninų nereikia maišyti su rūgštimis. Pavyzdžiu gali būti stipri arbata be citrinos. Joje yra gausu šiurkščių taninų, bet jos niekas nevadina “rūgščia”.

Baltuose jaunatviškuose vynuose yra gausu tikrų rūgščių. Laikui bėgant jų pojūtis susilpnėja.

Vyno skoniui yra būdinga skirtinga struktūra, suteikianti tirštesnio ar ne tokio tiršto vyno pojūtį. Brandinimas ąžuolo statinėse dažnai sutirština vyno struktūrą.

Vienas svarbiausių vyno bruožų – vyno finišas arba poskonis. Tai savybė, padedanti skoniui išlikti burnoje net po to, kai vynas buvo nurytas. Aukščiausios kokybės vynuose poskonis gali trukti minutę ar net ilgiau. Stebėkite, ar tuo metu neatsiranda nemalonių pojūčių.

Mineraliniai vandenys


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!

Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Rimbertas, Gedvydas, Dovilė, Zenonas, Ksavera, Anna.

Pasveikink!

Anekdotas

Į Bezdonių kaimą atėjo pranešimas, kad pas juos turėtų atskristi ateiviai ir kad gyventojai juos susitikę elgtųsi mandagiai, pasisveikintų, pasipasakotų apie save, kuo dirba ir t.t. Ir štai kartą traktorininkas Bumbliauskas
ardamas laukus užsinorėjo nupilti skystimą. Nuėjo į mišką, ėgi žiūri – iš krūmų kyšo snukis – raudonas, akys didžiausios... Na, mano, ateiviai atskrido, reikia prisistatyti:
– Esu traktorininkas Bumbliauskas, laukus ariu!
O tas snukis ir atsako:
– Eigulys Petrauskas, kakoju!

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą