Žodynas
Braškė
Braškė (Fragaria x ananassa, angl. Strawberry, vok. Gartenerdbeere) - erškėtinių (Rosaceae) šeimos daugiametis žolinis augalas, priklausantis žemuogių ir braškių (Fragaria) genčiai. Stiebas 10-30 cm aukščio, iš pradžių stačias, vėliau gulsčias. Lapai stambūs, apaugę plaukeliais. Žydi gegužės ir birželio mėn. Žiedai sutelkti negausiažiedžiame žiedyne. Vainiklapiai balti. Vaisiai 2-3 cm skersmens, kartais ir daugiau, raudoni arba rausvai balti. Paprastai vaisiai viršūnėje būna apysmailiai, iš šonų kiek susiploję. Vaisiukai išsidėstę negiliose vaisiaus paviršiaus duobutėse.
Iš braškių uogų gaminama uogienė, džemai, sultys, saldainiai, vynas, antpilai ir kt. Vaisiuose yra apie 5,5-9,2 proc. cukrų (gliukozės, sacharozės, fruktozės), 0,5-1,3 proc. organinių rūgščių (ypač citrinos rūgšties), daug vitamino C.
Iki šiol botanikai nesutaria dėl braškių kilmės. Dažniausiai vyrauja nuomonė, kad jos sukurtos Olandijoje 1920 m. sukryžminus dvi amerikines rūšis. Lietuvoje auginama keletą veislių, iš kurių populiariausios „Zenga zengana", „Festivalnaja", „Venta", „Jaunė" ir kt.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Patarimai spaudžiant sultis ir konservuojant - • Atrinkite geros kokybės vaisius ir uogas. • Išrinkite pažeistus ir papuvusius vaisius bei uogas. • Paisykite švaros. • Kruopščiai nugriebkite putas! Putose būna bakterijų ir pelėsių. • Stiklainius arba butelius pripilkite iki pat vir...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Įbėga zuikis įrestoraną ir sako:
-Kas nori gauti į snukį?
-Aš.- išsišiepia vilkas.
-Tai greičiau eik į lauką, meška laukia.