Žodynas
Braškė
Braškė (Fragaria x ananassa, angl. Strawberry, vok. Gartenerdbeere) - erškėtinių (Rosaceae) šeimos daugiametis žolinis augalas, priklausantis žemuogių ir braškių (Fragaria) genčiai. Stiebas 10-30 cm aukščio, iš pradžių stačias, vėliau gulsčias. Lapai stambūs, apaugę plaukeliais. Žydi gegužės ir birželio mėn. Žiedai sutelkti negausiažiedžiame žiedyne. Vainiklapiai balti. Vaisiai 2-3 cm skersmens, kartais ir daugiau, raudoni arba rausvai balti. Paprastai vaisiai viršūnėje būna apysmailiai, iš šonų kiek susiploję. Vaisiukai išsidėstę negiliose vaisiaus paviršiaus duobutėse.
Iš braškių uogų gaminama uogienė, džemai, sultys, saldainiai, vynas, antpilai ir kt. Vaisiuose yra apie 5,5-9,2 proc. cukrų (gliukozės, sacharozės, fruktozės), 0,5-1,3 proc. organinių rūgščių (ypač citrinos rūgšties), daug vitamino C.
Iki šiol botanikai nesutaria dėl braškių kilmės. Dažniausiai vyrauja nuomonė, kad jos sukurtos Olandijoje 1920 m. sukryžminus dvi amerikines rūšis. Lietuvoje auginama keletą veislių, iš kurių populiariausios „Zenga zengana", „Festivalnaja", „Venta", „Jaunė" ir kt.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Apie ką reikėtų pagalvoti spaudžiant sultis ir verdant uogienę - Spausdami sultis ar virdami uogienę, kruopščiai nugriebkite putas. Putose yra bakterijų ir grybelių, kurie gali turėti katastrofiškų pasekmių Jūsų spaudžiamoms sultims arba verdamai uogienei ir marmeladui. Šaltinis : dansukker.com ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
- Tėti, pavežek iki mokyklos.
- Tai, kad aš važiuoju į kitą pusę.
- Tai dar geriau!!!