Žodynas
Majonezas
Rita Sadūnaitė
Maisto skyriaus vyriausioji gydytoja higienistė
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Majonezas – maisto produktas, pagamintas iš aliejaus, kiaušinių ar jo produktų, pieno produktų, cukraus, druskos, garstyčių, acto, maisto priedų ir vandens.
Majonezo gamybai naudojamos žaliavos: maistiniai augaliniai rafinuoti ir dezodoruoti aliejai, vištų kiaušiniai ar jų milteliai (vištų kiaušinių tryniai ar jų milteliai), cukrus, valgomoji druska, prieskoniai arba prieskoninės žolės, vaisiai, daržovės arba jų sultys, garstyčių milteliai, pienas ar pieno produktai, vanduo. Iš maisto priedų leidžiama vartoti: rūgštis ir rūgštingumą reguliuojančias medžiagas, saldiklius, dažiklius, aromato ir skonio stipriklius, emulsiklius, emulsinimo druskas, natūralius ir modifikuotus krakmolus, konservantus, antioksidantus, stabilizatorius, tirštiklius, bet jų kiekiai negali viršyti Lietuvos higienos norma HN 53 reglamentuojamų kiekių.
Majonezo ženklinimo etiketėse turi būti nurodytas produkto pavadinimas, (pavadinime gali būti nuoroda apie kilmę ar gamybos vietą), gamintojas ar importuotojas, gamintojo ar importuotojo adresas, grynasis produkto kiekis, aliejaus rūšis, gamybos būdas, minimalus riebalų kiekis procentais, tinkamumo vartoti terminas, laikymo sąlygos. Majonezo maistingumą kiekvienas gamintojas ženklina savaip.
100 g majonezo žmogaus organizmui suteikia apie 700–720 kcal. Lietuvoje vartotojai dažniausiai renkasi neriebius majonezus.
www.vet.lt
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Ignoravimas nurodytų kiekių - Nebūtina dėti į tešlą visų nurodytų prieskonių, arba derinius galite sugalvoti ir patys: pavyzdžiui, imbieras, muskato riešutas ir pipirai; kvepiantys pipirai, cinamonas ir gvazdikėliai; džiovintos citrusinių vaisių cedros milteliai, anyžia...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Lankytojas: -Padavėjau, greičiau, dega! -Palauksite, ča visiems dega! -Aš negaliu laukti, aš gaisrininkas!