Žodynas
Pievagrybis
Pievagrybis (Agaricus, angl. White mushroom, vok. Champignons) - pievagrybinių (Agaricaceae) šeimos grybų gentis.
Grybai išaugina įvairaus dydžio vaisiakūnius, kurie yra balti, pilki, gelsvi ar rausvai rudi. Lakšteliai laisvi, nuo subrendusių sporų nusidažo tamsios kavos spalva. Trama malonaus kvapo ir skonio, mėsinga, balta, kai kurių rūšių paspaudus pakeičia spalvą į geltoną arba rausvą. Daugumos rūšių grybai valgomi. Vartojami švieži, sūdyti.
Lietuvoje rasta 19 rūšių:
* Gumbakotis pievagrybis (Agaricus abruptibulbus). Valgomas.
* Vasarinis pievagrybis (Agaricus aestivalis). Valgomas.
* Dirvinis pievagrybis (Agaricus arvensis). Pav.
* Gelsvarudis pievagrybis (Agaricus augustus). Valgomas. Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.
* Dvisporis pievagrybis (Agaricus bisporus). Labai geras valgomas grybas, savo maistingumu ir aromatinėmis savybėmis prilygsta baravykui. Daugiausia auginamas dirbtinu būdu.
* Dvižiedis pievagrybis (Agaricus bitorquis). Skanus valgomas grybas.
* Valgomasis pievagrybis (Agaricus campestris)
* Mažasis pievagrybis (Agaricus comtulus). Valgomas.
* Paprastasis pievagrybis (Agaricus impudicus). Valgomas
* Didysis pievagrybis (Agaricus langei). Valgomas. Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.
* Stambiasporis pievagrybis (Agaricus macrosporus). Valgomas.
* Balsvasis pievagrybis (Agaricus niveolutescens). Valgomas.
* Kislusis pievagrybis (Agaricus porphyrizon). Valgomas.
* Pilkšvasis pievagrybis (Agaricus praeclaresquamosus). Nuodingas.
* Smulkusis pievagrybis (Agaricus semotus). Valgomas.
* Miškinis pievagrybis (Agaricus silvaticus)
* Girinis pievagrybis (šilinis pievagrybis) (Agaricus silvicola)
* Baltasis pievagrybis (Agaricus subfloccosus). Valgomas.
* Nuodingasis pievagrybis (Agaricus xanthoderma). Nuodingas. Pav.
Didžiausia Lietuvos pievagrybių auginimo plantacija yra Riešėje.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Salotos iš šviežių kopūstų - Jei gaminate patiekalus iš šviežių kopūstų, stiprų kvapą galite sumažinti įdėdami į puodą ar kitą indą riekutę duonos ar įpildami šiek tiek pieno. Kopūstus virkite atidengtus....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Petriukas grįžta namo su dvejetuku. Tėtis jo klausia:
– Kiek šiandien gavai?
– Dvejetuką.
– Ar mamai sakei?
– Taip, ji jau guli ant grindų, – sako Petriukas.