Žodynas
Poras
Daržinis poras (Allium porrum) - česnakinių šeimos svogūninis augalas, artimas ropinių svogūnų ir česnakų giminaitis. Išauga iki 40 cm aukščio.
Vertingos medžiagos ir gydomosios savybės
Kvapas švelnesnis, negu česnako. 100 g porų tėra 35 kcal. Ląsteliena gerina virškinimą.Poruose yra vitaminų C, K ir folio rūgšties, mikroelementų kalio, kalcio, magnio, geležies ir mangano. Antibakterinis ir antioksidantinis poveikis atsiranda dėl sieros junginio alicino, jis lemia ir intensyvų poro kvapą bei skonį, kuris, beje, žadina apetitą.
Nuolat valgant porų iš organizmo valomi šlakai ir pasišalina skysčių sankaupos. Senovės Graikijoje porų duodavo apsinuodijus maistu.
Istorija ir tradicijos
Šaltiniai byloja, kad porais buvo maitinami Egipto piramidžių statytojai. Senovės graikai irgi juos augino, pasakojama apie padažą, gamintą iš minkšto sūrio, sutrinto česnako, alyvų aliejaus, porų ir medaus. Graikų dainiai tikėjo, kad nuo porų sėklų gerėja jų balsas. Prisiekusiais porų gerbėjais save laikė Homeras ir romėnų imperatorius Neronas. Į vidurio ir šiaurės Europą porai atkeliavo gerokai vėliau, iš Italijos. Poras puošia netgi Velso herbą.
Naudojimas
Žieminiai porai naudojami kaip daržovės, o plonesni vasariniai - kaip prieskonis verdant sultinius ir sriubas. Jais galima keisti ropinius svogūnus.
Tinkamų valgyti porų baltoji dalis turi būti tvirta, o žalioji nesuvytusi. Porai ilgiau išlieka švieži laikomi vėsiame rūsyje ar pavėsingame balkone.
Porai neretai pertręšiami, todėl vertėtų žinoti, kaip buvo auginami.
Prieš ruošiant porus pirmiausiai reikia nupjauti tamsiai žalius kietus jų lapus. Paskui įpjauti išilgai ir gerai išplauti, nes tarp lapų būna žemės.
Jei liko susmulkinto poro, laikytas maišelyje šaldytuve jis tiks vartoti porą trejetą dienų. Neplautas poras ilgiau išliks šviežias.
Didesnį porų kiekį galima nuplauti, supjaustyti, porai minučių įmesti į verdantį pasūdytą vandenį, o išgriebtus užšaldyti.
Porai nelaikomi rafinuota daržove, bet suteikia pikantišką skonį picai ar daržovių pyragui, tinka ir egzotiškiems patiekalams, pavyzdžiui, saldžiarūgščiam padažui. Puikus derinys - porai ir sūris. Skanu ir sveika - mišrainė iš žalių porų, obuolių ir morkų. Gardu ir trintos porų sriubos.
wikipedia.org
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Vyno kokybės įvertinimas - Spalva. Vyno spalva, nesvarbu blyški ar intensyvi, nėra vyno kokybės rodiklis. Vyno kokybę parodo spalvos sodrumas – t.y. sugebėjimas išlaikyti tą pačią spalvą giliausioje taurės vietoje bei taurės pakraštyje. Aukščiausios kokybės vynuos...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Stovi sankryžoje policininkas. Prie jo pribėga gal kokių 10 metų vaikėzas ir klausia:
- Dėde policininke, dėde policininke, kiek dabar valandų?
Po minutės priėjęs vėl klausia to paties. Dar po minutės atėjęs vėl klausia. Policininkas neiškentė:
- O tai kam tau, vaikeli, reikia tų valandų?
Vaikas:
- Kai bus 3val., pabučiuokit man į užpakalį! - Ir pasileidžia bėgti.
Policininkas iš įniršio vytis, ir bebėgdamas partrenkė žemaitį su pilnais vandens kibirais. Policininkas atsiprašinėja, aiškina apie vaikėzą ir kad tas jam liepęs 3 val pabučiuot į užpakalį tai dabar ir vejasi tą
neklaužadą. Žemaitis atsistojo, nusibraukė vandenį nuo kelnių, pasižiūrėjo į laikroduką ir tarė:
- Vuo ta kuoki biesą, vaikeli, taip skubi? Da diešimt minučių lig trejų liko...