Žodynas
Šparagai
Tai daugiametis vaistinis, daržovinis ir dekoratyvinis augalas. Pasaulyje yra apie 300 jų rūšių. Maistui šparagai vartojami nuo balandžio iki birželio mėnesio. Valgomas ne visas augalas, o tik jauni jo ūgliai. Dėl subtilesnio skonio valgiui yra pjaunami ūgliai, dar neišlindę iš po žemės ir nepažaliavę.
Vartojami ir žali ūgliai, turintys ryškesnį skonį. Šparagai verdami stati, kad drūtgalius semtų vanduo, o viršūnėles šutintų garai. Ir baltieji, ir žalieji šparagai geriausiai tinka su sviestu, kiaušiniais ir alyvų aliejumi, olandišku ar garstyčių padažu, ančiuviais, žieminiais svogūnais.
Šparago tėvynė - Rytų Europa ir Vidurinė Azija. Pirmieji juos vartoti pradėjo senovės romėnai. Iš rašytinių šaltinių žinoma, kad Julijus Cezaris mėgdavo šparagus patiektus tirpintame svieste. Visgi nors šparagų auginimas paplito Vakarų Europoje tik po pusantro tūkstantmečio, o pirmieji šparagai Šiaurės Amerikoje buvo užauginti tik XIX amžiuje.
Pirkite šparagus kietais kotais ir minkštais galais. Raukšlėtas kotas reiškia, kad šparagas yra senas ir gali būti kietas. Šparago švelnumas nesusijęs su koto storiu. Apie švelnumą pasako spalva - kuo ji intensyvesnė, tuo geriau.
Švarius šviežius šparagus laikykite uždengtus ir šaltai. Nupjaukite apie 0,5 cm nuo koto apačios ir kelis kartus nuplaukite šparagus. Gerai nusausinkite ir pamerkite į šaltą vandenį (5 cm). Uždenkite plastikinių maišeliu ir padėkite į šaldytuvą. Arba apvyniokite kotų galus šlapiu popieriniu rankšluosčiu, suvyniokite šparagus į vandenį nepraleidžiančią medžiagą ir padėkite į šaldytuvą. Suvartokite per dvi - tris dienas.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kad pavyktų kepsnys ant grotelių - Mėsą išimkite iš šaldytuvo mažiausiai prieš valandą. Mėsa bus sultinga jei rinksitės ne pernelyg liesą, kepant nepjaustysite, o sūdysite tik baigiant kepti. Jei spustelėjus mėsa įdumba, viduje ji dar neiškepusi, yra kraujo, jei elastinga- ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Pokalbis filharmonijoje:
- Sakykit, ką šiandien atliks?
- Penktąją simfoniją.
- Ačiū dievui, kad mes su žmona pavėlavome į pirmas keturias!