Komentarų archyvas
Naminiai sausainiai
man labai patiko
man patiko receptas
o butinai per mesmale negalima i formeles?
Siūlau išmėginti naminius plikytus sausainius :) http://debeseliovirtuve.blogspot.com/2012/06/plikyti-sausainiai-tusciaviduriai.html
Gerbiamosios. Sis receptas tiesiog sausainiu, kurie gaminami namie, ju gali buti begale. Tikrieji Naminiai sausainiai gaminami be kepimo milteliu, nes jie neturi pustis, islinde is mesmales jie turi spygliukus, jie ir lieka iskepe. Sausainiai turi buti trapus, o tai reiskia, kad kiausiniu santykinis kiekis turi buti mazas. Galiu pasiulyti recepta "is akies", nes visada taip kepu, nieko nematuoju.
Imame 400g. kepimo margarino, o dar geriau- sviesto (skaniau). Sviesta (minksta, pastovejusi kambario temp.) sutriname su 10-12 saukstu cukraus (cia bus mazdaug 150g). Tai turetu trukti 3-5min. Imusame 2 trynius ir viena visa kiausini. Issukame. Toliau miltai. Dedam ir minkom ranka. Kai mase bus panasi i ta, is kurios galetume formuoti sausainius (nekimba prie ranku, taciau jauciasi riebalinis lipsnumas), darbas bus baigtas. Tada tesla dedam i saldytuva bent 20min. Kai kantrybe baigiasi, imame tesla is saldytuvo, uzkaiciame orkaite 190-200 laipsniu, formuojame sausainius ir kepame, kol siek tiek paruduoja. Atkreipkite demesi- kuo daugiau cukraus, tuo greiciau sausainiai ruduoja kepimo pabaigoje, tad svarbu nepraziopsoti. Skanaus. P.s. Saugokit sausainius akylai, nes jie turi savybe isnykti!
Sveiki. Visai skanus prie arbatos... bet mano seimai cukraus per mazai....
Gal kas galetu pasakyti?.....O ka daryti, kaip formuoti jei neturiu tos mesmales su spec antgaliu sausainiams?.....
Aciu!
Visad paskutiniu metu mokiausi daryti visokias konditerines įmantrybes, todėl kiek pabodo, ir labai pasiilgau jaukaus naminio paprastumo, minimalizmo.
Kaip tik netyčia, Kaune, prie stoties , vienoje iš kelių ten esančių ūkinių prekių , aptikau tą antgalį mėsmalei už šešis litus, skirtą specialiai šiems "kaimiškiems" sausainiams (dar mačiau jais prekiaujant internetiniame puslapyje vienam, kuris dar ir pyraginių grybukų keptuvėmis prekiauja, ir visokiais senoviniais virtuviniais dalykėliais gardumynams "iš vaikystės" gaminti).
Nu ir ką tik kepiau tuos sausainius- dar karšti, bet labai skanūs- tokie paprastučiai, tokie naminiai naminiai:) ir kartu tokie geri, trapūs- genealumas paprastume slypi- jiems galioja posakis:) Paskutinį kart buvau prieš daug metų gaminus, tai vėl prisiminiau receptą- ačių autorei, kad priminė:)
Mano pastebėjimai iš gamybos proceso:
Nepridėti į tešlą per daug miltų- aš esu pastebėjus, kad man geriau gaunasi visi receptai, kai aš miltų dedu ne tiek, kiek nurodyta, o žiūriu pagal tešlos koncistenciją- ir pastebėjau, kad man asmeniškai dažniausiai geriau kai per mažai miltų, nei kad perdaug. Nebandykite priberti tiek miltų, kad "neliptų prie rankų"- nes bus labai kieti ir sausi sausainiai, geriau įdėkite tiek, kad nebūtų visiška pro pirštus tekanti košė, o kiek kietesnė, bet ji neturi būti tokia, kad ją eitų patogiai (neapsilipinant rankų tešla)paimti į ranką! Geriau kiek daugiau pasimiltuokite rankas, tomis rankomis paimkite tokią gan minkštą , limpančią tešlą, ir atsargiai, nemaigant , tešlą delnais suvoliokite į vieną gražų rutulį, dar jį pavoliokite miltuose (vidus turi būti labai minkštas, miltų įminkyt nereikia, o tik kad pats paviršius neliptų prie rankų, apvoliot jį miltais). Tada įdėkite tą rutulį, uždengtą maišeliu, arba įdėtą į maišelį, į šaldytuvą, ir palaukite kol pastings ta tešla- Tada iš jos bus lengviau daryt sausainius, tai geriau taip ją pakietint, negu privarant miltų toną!
Tada ją atšalusią ir sustingusią, lengviau formuot- iš jos priformuokite vienodo dydžio rutulių (miltuotomis rankomis, ir vis tuos rutulius apvoliojant miltuose).
Uždėję mėsmalės antgalį skirtą sausainiams, rutulius dėkite į mėsmalę, ir malkite. Aš šalia mėsmalės pasistatau ant kokio dubenėlio ar kt indo Uzdėtą (ir taip pakeltą iki reikiamo aukščio) pjaustymo lentutę- kurią pakeliu tiek, jog siektų mėsmalės antgalį- taip lįsdamas sausainis turės gražiai kur nugulti- kiti kviečiasi pagalbininką ir vienas delnu prilaiko sausainį, kitas suka mėsmalę:)- čia kas nededa jokių lentelių:) Ant tos lentelės, prie pat krašto (to, kur į mėsmalės pusę, kur lįs sausainis, ties ta vieta), užkišamas į rulonėlį susuktas kepimo popieriaus gabaliukas- jo laisvas kraštas. Tada viena ranka sukama mėsmalė, o kita ranka, tuo pat metu vienodu greičiu , lėtai vis tempiamas palei lentelės paviršių, iš rulonėlio vyniojamas kepimo popierius- taip susainis lįsdamas gražiai vis gula ant popieriaus ir lentelės po juo, kaip ant konvejerio kokio:) tokiu būdu jis gražiai , vienodai išsitempia, tiesus ir vienodo storio būna, ir būna tokio ilgio, kokio lentelė, ir nereikia pagalbininkų kurie turėtų jį , lendantį, prilaikyti:) .
Tada miltuotu peiliu ilgi sausainiai supjaustomi panašaus ilgio lazdelėmis, peilio nebraukiant per sausainį, o tik iš viršaus nuleidžiant, ir greit atkeliant vėl į viršų- ir iškart atskiriant gautus sausainius. Tai daryti geriau miltuotu peiliu- jei brauksite per sausainį peiliu ar nepamiltuosite jo- kibs prie peilio tešla ir deformuosis sausainiai.
Šituos ir visus sausainius, į kuriuos dedama nemažai (šimtas gramų ir daugiau) sviesto ar margarino, visad reik kepti trumpai ir nelaukti kol paviršius labai apskrus, nes bus kieti, sausi ir sudegę. Jie turi savybę, paruduoti tik tada kai atšąla B0 Todėl kai jie jums atrodys jau gražiai apskrudę, atvėsę gali būti kieti kaip akmenukai, ir dar su stiproku degėsių skoniuku:) Jie apskrunda labai tolygiai, man bent jau, todėl prietemoje, orkaitėje atrodo dar balti balti, o išėmus , ir ypač atvėsinus, jie pasidaro tokie tolygiai "įdegę"- ne balti, bet ir be ryškių rudumų. Todėl reik nepasitikėti per langelį matomu vaizdu, o vis išimti pasižiūrėti į natūralią šviesą, ir net paliesti - jei paviršius jau nelimpa prie rankų, reiškia tuoj bus geri, net jei minkštoki orkaitėj atrodo. Nes jie atvėsę sukietėja iškart, nors ką tik ištraukti minkšti lyg bandelės gali būti. Jei lauksit kol sukietės kepant, kitą dieną gali būti jau labai kieti. Todėl man labiau patinka juos ištraukti iš orkaitės tokius beveik lyg neiškepusius- šviesius ir vos minkštus- ir palaukti kol atšals- tada gaunasi trapučiai trapučiai ir minkšti, ir kažkaip , tik, atvėsę jie įgauna tokią rusvą spalvą, lyg smėlio B0- nu keistokai čia skamba, bet taip man visad nutinka:) .
Kadangi daug sviesto juose- beveik niekada jie nelieka žali, net jei orkaitėj atrodo visai balti- išėmus ir atvėsinus- tampa tokie, kokie turi būt. Tai išvada, kad jų geriau neperkepti- o išimt anksčiau, nei kad šiaip atrodytų jog jau reikia, ir baltesnius nei paprastai išimt. Perkepti būna kietoki, ypač atvėsę, nekalbant jau apie kitą dieną. Bet gal čia tik su mano sena sovietine orkaite taip gaunasi:)- nu bet gal kam mano patirtis pravers. Karštiems leiskite atvėsto skardoje, arba kad būtų ant lb lygaus paviršiaus, nes kitaip sulinks ir deformuosis kažkiek (jei dėsite į kokį dubenėlį, pvz).
Dabar kepame, kvapas toks skanus lengvas, padaro namus jaukesnius siltesnius ir kvapnius kepant savo rankomis gaminta skanumyna su ideta meile:) Tikesimes bus skanu, siulau pabandyti ir ''zaliems'' ;) nes lengva.
Skanaus!
niam niam kepu dabar visi namai kvepia
Kepimo milteliu i sausainius? Cia tikrai reikia det kepimo milteliu i sausainius?
reikia ajsku per mesmale.kajpgi kitaip.
jau kepiau 2 kartus,tikrai nenusivyliau:)
labai skanūs ir receptas toks lengvas patariu pagaminti visiems
kodėl tešla man gavosi trapi ir jos neišeina suminkyti?
Pirma karta tokie geri sausainiai gavosi, ir minksti ir skanus, vaikuciams pats tas ne per saldus. As aguonu idejau dar.
o as kepiau apie puse valandos ir labai labai kieti gavosi.. kazin kas blogai? nemanau kad perkepiau nes vos parudavo
labai skanučiai, su vaikučiais smagu gaminti, nes nesudėtinga, ačiū
svarbu kad be visokiu tu E nes jau bloga darosi nuo tu visokiu priedu
labai skaniai kvepia nes dar kepa labai turbut skanu
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Fondiu kaitinimo šaltinis - Visada įsitikinkite, kad kaitinimo šaltinis stabiliai stovi po fondiu indu. Atkreipkite dėmesį į indo rankeną, kad netyčia jos neužkliudytumėte ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Vyras girtas grįžta namo. Žmona iš karto: bla bla bla, alkoholikas prakeiktas, tik degtinė galvoje... Tada vyras lenda į kišenę, paima popieriuką ir sako:
- Cyc! Štai, aš kaip tik testą atnešiau, pažiūrėsim, kokia tu kultūringa
- Na, pažiūrėsim, skaityk!
- Taip, pirmasis klausimas. Išvardinkite 2 užsienio valiutas.
- Na, pvz., doleris ir euras.
- Gerai. Toliau - išvardinkite 2 kontraceptines priemones?
- Tai aš tau nors 10 išvardinsiu!
- Tikiu! Trečias klausimas: išvardinkite 2 upes Airijoje. Tyli? Taip aš ir žinojau. Išskyrus pinigus ir dulkinimasį - jokių interesų!