Naujienos
Pelėsiai, dažikliai, atliekos - tai, nuo ko tunkame

Praėjusią savaitę "skanavome" mišrainės su keliolika priedų, žymimų "E" raide. Maisto veterinarijos specialistai pastebi, kad vartotojai vis dar retai skaito etiketes ant perkamų maisto produktų. Bandydami tai paneigti toliau dairomės po prekybos centro lentynas, skaitome etiketes ir žiūrime, kokių dar cheminių "skanumynų" mūsų skrandžiams siūlo gerieji prekybininkai.
Citrinų rūgštelė - iš pelėsio
Kas bendro tarp pelėsio ir majonezo, kuriuo, pavyzdžiui, gardiname namuose pagamintas mišraines? Kad atsakytumėte į klausimą, nereikia laukti, kol majonezas pripelės. Antai Latvijoje pagal "Rimi" užsakymą pagamintame to paties pavadinimo majoneze randame septynis ingredientus, paženklintus "E" raide. Kai kurie "E" tikrai nežada nieko blogo, pavyzdžiui E260, kuriuo žymima paprasta acto rūgštis, kurią naudojame marinuodami agurkėlius ir kitas daržoves. O štai E330 - jau įdomesnis dalykėlis. Visi žinome citrinų rūgštį, kuri žymima jau minėtais skaičiais, tačiau neskubėkime džiaugtis. Pasirodo, maisto gamintojai naudoja ne šiaip sau iš citrinos išspaustas sulteles, o rūgštelę, išgautą iš ... pelėsio. Teigiama, kad alerginių reakcijų kyla retai, tačiau prie vis dėlto kaip neigiama pasekmė minimos alergijos bei astma.
E211 (natrio benzoatas) jau buvome radę "Rimi" pagamintoje mišrainėje. Kaip jau minėta, šis "skanumynas" išgaunamas iš tirpiklio, o neigiamų pasekmių sąrašas gana ilgas: alergija, astma, hiperaktyvumas, vėžiniai susirgimai, mutageniškumas.
Kitas "Rimi" užsakymu Latvijoje pagamintas majonezas "Provansas". Skamba "ale prancūziškai" ir skaniai. O sudėtyje esantys "E" žada dujų kaupimąsi pilve, vidurių pūtimą, alergiją, astmą. Rasime ir jau minėtojo E211.
Bulvė – bet ne paprasta
Labai dažnai neturime laiko po darbo sukiotis virtuvėje, todėl gelbsti pusfabrikačiai. Kadangi jau užsukome į "Rimi" parduotuvę, imame į rankas geltonos spalvos gardžiai atrodančius bulvinius pirštelius. Bulvę jau tikriausiai neįmanoma sugadinti, bet pagardinti prekybininkai randa būdų. Apetitą keliančią geltoną spalvą suteikia E100 - kurkuminas, E251 - natrio nitritas, aptinkamas ir daržovėse, tačiau teigiama, kad kaitinant arba patekę į skrandį virsta į nitritus (E250). Alergija, astma migrena - pasekmės. E160B - mums žada alergiją, astmą.
O gal mėgstate daržovių salotas su krevetėmis? O kas salotose be krevečių? Randame septynis "E", iš kurių net keturi gali sukelti astmą arba alergiją.
Dar nežinote, kas yra E150D? Ogi sulfitinė amoniakinė karamelė. Skanu? Tik virškinimas nuo jos gali sutrikti. Bet tai dar nieko lyginant su kitais malonumais, tokiais kaip smegenų pakitimai, alergija, astma, migrena, vėžiniai susirgimai, nutukimas. Tai mums "linki" E621 - mononario glutomatas. Apie E211 - jau skaitėte. Ir šios "gėrybės" yra daržovių mišrainėje su krevetėmis.
Fosfatai, dažikliai ir atliekos
Gal dar neragavote pikantiškų salotų? Prašome - apie dešimtį "E". Apžvelgsime "įdomesnius" priedus. Pavyzdžiui, girdėjote ką nors apie E341? Tai fosforo rūgšties kalcio druskos. Skelbiama, kad pramoniniu būdu šis chemikalas gaminamas iš fosforo rūgšties, kuri išgaunama iš fosfatų, iškasamų Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tad ar nuostabu, kad gali kilti arba paūmėti tokios ligos kaip alergija, astma?
Apie E211, E251 - jau skaitėte. To gero yra ir šioje mišrainėje, kaip ir rūgštelės, gaunamos iš pelėsio. O kodėl mišrainė taip skaniai atrodo? Gražiai nudažyta - dažiklis E160B. Šis išgaunamas ne cheminėmis reakcijomis, o iš daržinės urilijos medžio sėklų. Neauginote tokios? Nepaisant, kad produktas natūralus, galimos neigiamos pasekmės - alergija ir astma.
Žinoma, ne viskas baisu, kas pažymėta raide "E". Pavyzdžiui, E509 - natūrali druska. Arba E334 - vyno rūgštis. Tik gaminimo procesas nelabai skaniai atrodo. Ji pramoniniu būdu gaminama iš vyno gamybinių atliekų.
Šią savaitę pratęsime ekskursiją po kitus prekybos centrus ir pasidomėsime, nuo ko gi mes tunkame.
Skanaus!
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):tik truputeli neissamus, per daug padrikai isvardinta.
Ačiū už tokius straipsnius. Reik žinoti ką valgome :)
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Blynai su lengvu karamelės prieskoniu - Kai kitą kartą kepsite blynus, į keptuvėje ištirpdytą sviestą įdėkite šiek tiek cukraus. Tai „pagerina” blynų skonį – jie įgauna lengvą karamelės prieskonį. Šaltinis : dansukker.com ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Vatsonas nusprendė atpratinti Holmsą rūkyti pypkę. Viena kartą, kai seklys paliko ją smilkti ant židinio, Vatsonas paėmė ją, greit sukišo kandiklį sau į užpakalį, ir padėjo atgal. Grįžęs atgal, Holmsas kuo ramiausiai parūkė pypkę. Kitą kartą Vatsonas dar giliau sukišo sau į užpakalį pypkę ir net porą kartų pasukiojo. Holmsas neparodė, kad jaustų skirtumą. Taip tęsėsi diena po dienos… Rezultatas: Holmsas kaip rūkė, taip ir rūko, o Vatsonas be pypkės jau negali…