Straipsniai
Vyno ir maisto harmonija
Vyno ir maisto derinimas - tai menas, kuriame, rodos, viskas taip paprasta, ir kartu labai sudėtinga. Kaip ir kiekviename mene, taip ir vyno bei maisto derinime atsiskleidžia skirtinga kultūra, skirtingi žmogaus įpročiai bei pomėgiai. Tačiau kaip mene egzistuoja klasika, taip siekiant vyno ir maisto harmonijos, yra sukurtos klasikinės vyno ir maisto derinimo taisyklės. Turint omenyje, kad daugelis vaisių - uogų vynų dėl jiems naudojamos žaliavos ypatybių yra pakankamai saldūs, todėl, atsižvelgiant į jų skonių niuansus, užkandžiai prie šių vynų turėtų būti parenkami ypač atidžiai.
Pagrindinės vyno ir maisto derinimo taisyklės
Tik paisydami šių vyno profesionalų pasiūlytų taisyklių, jūs galėsite pajusti natūralių vynų lengvą skonį, chereso subtilybes ar desertinių vynų sodraus skonio niuansus.
Svarbiausia - pusiausvyra: maistas ir vynas turi vienas kitą papildyti, bet jokiu būdu nenustelbti;
Norint pasiekti optimalios harmonijos, vyną reikia derinti prie intensyviausią skonį turinčios patiekalo dalies;
Saldus vynas tinka prie saldžių patiekalų, rūgštus - prie rūgščių;
Valgant riebų maistą, geriau gerti rūgštesnį vyną;
Visada pradėkite nuo lengvesnio vyno;
Niekada nemaišykite vyno su alumi ar viskiu;
Saldūs vynai negeriami prie pagrindinių patiekalų;
Prie pikantiškų, rafinuotų, “sunkių” valgių labiausiai tinka lengvas sausas vynas;
Nepajusite tikrojo vyno skonio, jei užkandžiausite salotomis, kuriose per daug acto, rūgščiais citrusiniais vaisiais, riebia rūkyta žuvimi, kava ar šokoladu. Vyno skonį taip pat keičia kepiniai bei patiekalai, pagardinti cinamonu.
Natūralūs vaisių - uogų vynai
Lengvas, pusiau sausas ir pusiau saldus obuolių vynas, pagamintas iš Lietuvoje užaugintų vaisių, puikiai dera prie baltos žuvies, paukštienos patiekalų bei lengvų užkandžių. Vyną geriausia patiekti 12-14º C temperatūros.
Sodrios rubino spalvos, aromatingas rūšinis juodųjų serbentų vynas geriausiai atsiskleidžia patiektas 14-16º C temperatūros. Šis vynas puikiai dera prie lengvų užkandžių ir deserto.
Gaivus, lengvas rūšinis spanguolių vynas puikiai dera prie veršienos ir paukštienos patiekalų, sūrio bei lengvų užkandžių. Vynas geriausias skonines savybes atskleidžia lengvai atšaldytas (14-16º C temperatūros).
“Pikų dama” - chereso pagrindu sukurtas vynas
Tuo tarpu sudėtingos technologijos, obuolių chereso pagrindu pagamintą išskirtinio skonio vyną “Pikų dama” patariama patiekti kaip aperityvą. Belaukiant vakaro svečių, taurė šio kerinčio vyno ir citrusinių vaisių asorti tikrai sužadins apetitą. Be to, prie kvapnaus ir vylingo skonio “Pikų damos” galima patiekti saldžių salotų lapų su alyvų aliejaus, su citrinų sulčių ar garstyčių užpilu.
Desertiniai vynai
Desertiniai “Aronijos”, “Juodųjų serbentų” ir “Raudonųjų serbentų” vynai dažniausiai patiekiami vaišių pabaigoje. Ypač aromatingi , turtingo skonio desertiniai vaisių - uogų vynai puikiai gali pakeisti desertą. Tačiau, kita vertus, taurė maloniai saldaus vaisių - uogų vyno patiekta su gaivinančiu ledų ir vaisių desertu gali tapti šventišku vaišių akcentu.
Šaltinis : anvynas.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kad sriuba būtų skani - Kad sriuba būtų skani, išvirtoje sriuboje nepalikite lauro lapelių...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Eina ežiukas mišku,ir girdi vovere dainuoja:
-Ežiukas,ežiukas šiknoj pagaliukas.
Ežiukas pasižiūri į voverę,tačiau nieko nesako.Po kiek laiko vel girdi:
-Ežiukas,ežiukas šiknoj pagaliukas!
Tada jau ežiukas susinervina ir pradeda dainuoti:
-Voverė,voverė šiknoj inkariukas!
Voverė pasimetus sako
-Ežiuk,ką tu čia dainuoji,juk visai nesirimuoja...
Ežiukas atsako
-Na,tai kas?Juk sunkiau ištraukti.