Straipsniai
Žuvų ikrai
Janina Kondrotienė
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja-valstybinė veterinarijos inspektorė
Žuvų ikrai – produktas, gaunamas iš lytiškai subrendusios žuvies patelės lytinių liaukų (kiaušinėlių) ir yra labai vertingas maisto produktas.
Yra dvi pagrindinės ikrų rūšys:
juodieji, kurie gaminami iš eršketinių žuvų ikrų (rusinio, sibirinio, amūrinio, žvaigždėtojo (sevriuga), baltojo, bukasnukio, atlantinio (sturys), adrijinio, sachalininio, aralinio (šypas), persinio eršketų ir kt.)
raudonieji, kurie gaminami iš lašišinių žuvų ikrų (rytinės lašišos (raudonoji, didžioji, karališkoji lašiša, kuprė, keta ir kt.), dunojinės lašišos ir kt.). Raudonieji ikrai būna nuo švelniai oranžinės iki ryškiai raudonos spalvos. Ikrai taip pat gaminami ir iš kitų rūšių žuvų – lydekų, kuojų ir kt.
Yra grūdėtieji ikrai, kai eršketinių ar lašišinių žuvų ikrai atskiriami nuo kiaušidės jungiamojo audinio plėvelės ir plėveliniai – neišimti iš plėvelės. Dažniausiai ikrai sūdomi, kartais dar pasterizuojami ar suslegiami.
Ikrai fasuojami į statinaites, stiklinius, metalinius ar polimerinius indelius. Vartojimo terminas, kurį nustato ir nurodo gamintojas, priklauso nuo technologinio proceso, apdorojimo būdo, laikymo sąlygų, pvz., pasterizuoti ikrai išsilaiko žymiai ilgiau, kadangi fasuojami į hermetiškas pakuotes (stiklinius, metalinius indelius) ir termiškai apdorojami.
Atidarius pakuotę, patariama iš karto suvartoti produktą, jei lieka, būtina laikyti šaldytuve.
Ikrai netinkami maistui, jeigu jie yra kartaus skonio, nemalonaus pelėsių, apkartusių riebalų, puvimo kvapo.
www.vet.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):turiu tiksliau klausima.o ne komentara...noreciau paruosti skaniai raudonuosius ikrus....jie yra sviezi.Klausimas-kaip juos paruosti?butu dekui ,jeigu kas pagelbetu...
Mmmm...Skanu...
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Puresnė plakta grietinėlė - Plakta grietinėlė bus puresnė, o masė -didesnė, jeigu į ją įmaišysite kiaušinio baltymą (į 0,5 litro grietinėlės - 1 kiaušinio baltymas)....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
-Sūneli, nevaikščiok kas vakarą į diskoteką - apkursi! -Ačiū, mamyte - aš jau pavalgiau.